2021. július 22., csütörtök

Borkóstolás a Kőporosi pincesoron

Hercegkút "felvégen" fekszik a Kőporosi pincesor, az "alvégen" pedig a Gombos-hegyi pincesor. Mindkét pincesoron négy szinten, egymás fölött helyezkednek el a földbe vájt pincék. A háromszög alakú bejárat mögötti egy, két, illetve három ágú pincejáratok boltívét zöld fű és vadvirágok borítják. 2002-től a világörökség részét képezik. 

A Tokaji Borvidék többi pincéjéhez hasonlóan a járatokat puha riolittufa kőzetbe vájták. Vannak pincék, melyek a településsel egyidősek, egykoron minden lakóházhoz tartozott egy pince. 

A pincék ajtaja felett álló évszámok a felújítás évét mutatják, én csak a II. világháború utáni feliratokkal találkoztam, de a tájékoztató tábla szerint a legtöbb pincét a 19. században építették a betelepített sváb családok. 

A pincesorok között több helyen is kellemes, árnyas fák között van kialakítva tűzrakó hely. 
Ahogy bóklásztam a pincék között egyszer csak megállt mellettem egy régi Simson motorral egy fiatalember, és beinvitált a pincéjébe. Mesélt egy kicsit a borokról, a terveiről. Megbeszéltük, hogy este visszatérünk családostul egy kis borkóstolásra. 

Így aztán  Füzérről egyenest ide vezetett az utunk. Éhesek, fáradtak és izzadtak voltunk a forró kirándulós nap után, de a férfiak különös izgalommal várták a borkóstolási lehetőséget. Az ifjú gazda valóban ott ült a pincéje bejárata előtt, épp egy másik vendég családdal beszélgetett. 
Mi is csatlakoztunk a csevejhez és nagyon kellemes pár órát töltöttünk itt, a padon ücsörögve, végigkóstolva a gazda összes borát - furmintot, hárslevelűt, félédes és édes borokat, aszút. Kikérdeztük  a borkészítés történetéről, az aszúkészítés rejtelmeiről, arról, hogy milyen volt gyereknek lenni a pincesorok között. Beszélt a sváb családi múltról, hogyan hurcolták munkatáborba őseit a háború után, és mesélt jövőbeli terveiről.  Jó volt hallgatni ezt az élete elején járó  céltudatos, reményteljes fiatalembert, tele tervekkel és reményekkel. Sok sikert kívánok neki!
Kiderült, hogy milyen összetartó és segítőkész a borász közösség a pincesoron, ennek ellenére mindenkinek magának kell kikísérleteznie és a saját kárán megtanulni a borkészítés titkait, így aztán minden bor egyedi!
Végén természetesen vásároltunk is a jóféle borából. Ajánlom mindenkinek Stumpf Péter pincészetét és borait!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése