2020. november 12., csütörtök

Dömösi körtúra

A Vadálló-kövek és Prédikálószék a Visegrádi-hegység talán  leglátogatottabb kiránduló célpontja. Bár az út meglehetősen meredek a kilátó 639 méteres csúcsáig, mégis hétvégente sokan vágnak neki a különleges élményeket és szép kilátást ígérő túrának. Nem volt ez másképp ezen a vasárnapon sem. Végre sikerült nagyobb kiscsaládom kamaszkorú népességét rávenni erre a túrára, és nem bánták meg! 
A kezdetben ködös időt ragyogó napsütés váltotta fel, az őszi erdő rengeteg színben pompázott, a fiatalok megvadult csikóként száguldozott a falevelek között a meredek hegyoldalon felfelé. 
Kecskehát rét juharfája izzó vörösbe öltözött. 
A Vadálló-kövek persze lenyűgözte őket. Minden oromra felmásztak, bevallom, engem a frász kerülgetett, mikor esnek le, nem győztem utánuk mászni!  Voltak függőleges sziklafalak, amikre a kutya nem jutott fel, szomorúan nyüszítve állt két lábra a szikla alján és olyan magasra nyújtózkodott, amilyen magasra csak tudott. 
A Prédikálószéknél rengeteg ember tolongott, nem volt kellemes ott lenni. Így hamar tovább álltunk.
Először a piros háromszög, majd a piros kereszt jelzésen a Nyalka-bérc, majd a Kecskehát-rét felől tértünk vissza Dömösre. Gyönyörű bükkerdőn keresztül vezet az út. 
A gyerekek úgy mondták: ez a túra semmiség volt ahhoz képest, amilyenekre vinni szoktam őket! El sem tévedtünk, nem voltak úttalan-utak, és nem jöttek váratlan  legyőzhetetlen függőleges emelkedők.  Nem tudtam eldönteni, hogy ez most vajon megnyugvás számukra, vagy csalódottság van a hangjukban? Legnagyobb megelégedésemre azonban mégis nyakig sárosan, kipirulva és nevetve ültek be az autóba!
Legközelebb úttalan-útra viszem őket ;) !


2 megjegyzés:

  1. Néhol valóban ijesztő a sziklák meredeksége és a magasságok. De hát a fiatalokban jóval kisebb a veszélyérzet (amire a fizikai állapotuk - no és a rossz tapasztalatok hiánya - miatt meg is van minden okuk). Szép színes a természet, ilyenkor jó fotózni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fotózni és kirándulni. Két kedves tevékenységem!

      Törlés