2024. március 18., hétfő

Séta a Kupi-erdőben

A Kupi-erdő gyakorlatilag a Bakony széle, szántóföldekkel, legelőkkel körülvett területen fekszik, mégis, ha erre járunk, szinte érintetlen erdőben barangolhatunk. A tanösvény szélén találkozhatunk körbekerített felnövekvő újtelepítésú erdőrésszel, maga a tansövény ősfás terülten vezet végig. 

Faluszéli hangulat Kupnál. 

Nagy szintkülönbségekre nem kell számítani, ellenben így tavaszidőn megszámlálhatatlan nyíló virágban gyönyörködhetünk. Az erdőben kanyargó Tallós Pál tanösvény jól követhető, mégis levelekkel borított és virágokkal szegélyezett   hangulatos erdei útvonala többször is átvezet a Kőrös-patakon. Néhol széles fahidak ívelnek át a szélesebb meder felett, néhol csak kis palló van lehelyezve a patakocska fölé. 

A tanösvény kezdőpontjánál taláhatjuk az Eszterházy Erdei Iskolát, ahol egy nagyon barátságos fekete-szürke foltos kutyus  mutatta be lelkesen birodalmát, más emberi lélekkel azonban itt nem találkoztunk. 

Az út kezdetben szép tölgyerdőben kanyarog, mindenfelé keltikék, ibolyák, hóvirágok virítanak. 


Majd egy homokkal borított úton jutunk el a Szent Kúthoz, ami véleményem szerint a tanösvény legszebb pontja.  Ha lehet, még több virág,  így kora tavasszal is buja zöld növényzet fogadja az arra járót. Mindez talán a kútból kifolyó víznek köszönhető, talán az itt jobban szétterülő pataknak, vagy a mindig magas talajvízszintnek, mindenesetre csodaszép gyertyános égerligetben sétálhatunk.  A tápanyagban gazdag öntéstalaj biztosítja a nagy biodiverzitást. 

Az itt élő növények lába szinte az év minden napján víz alatt áll. Az ilyen körülményekhez jól alkalmazkodik az éger, de mellette sűrűn előfordul a magas kőris és a gyertyán is. 

A mocsaras részek kellős közepén bontogatja szirmait a mocsári gólyahír, a kevésbé vizes részeken a hóvirág és a galambvirág mellett a ligeti csillagvirág nyitja apró kék virágait.  A vízpartot az  aranyos veselke kerek szirmai mintázzák, amott pedig a mocsári sás jellegzetes foltjai figyelhetők meg. 

Balról-jobbra
salátaboglárka medvehagymával, mocsári gólyahír, bimbós mocsári gólyahír 
bogláros szellőrózsa, hóvirág, ligeti csillagvirág. 

A patak mentén más részeken bükkösben sétálhatunk, alattuk a megvehagyma fiatal levelei színezik zöldre az erdő alját. Bár medvehagyma szinte mindenütt található az erdőben, legyen az éger láperdő, vagy tölgyes. 



Mohás fatörzs közepéből kinövő boglárka. 

Nünüke munkában. 

Sajna az erdő különleges ritkaságát, a halvány sáfrányt nem sikerült megtalálni, úgy látszik ez egy ilyen év. A sáfrány miatt jöttem ide, de itt is más kincset találtam, akárcsak Csokonyavisontán. 

Új telepítésű erdősávs a tanösvény szélén.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése