2024. március 18., hétfő

Ganna - elragadó falu a Bakonyalján

Ganna  Bakonyalja igazi kis gyöngyszeme. Döbrönte felé vezető utunk során tértünk be ide, sétáltunk egyet a szemerkélő esőben a falu barátságos főutcáján. Jól meglepődtünk a város közepén álló monumentális templomon, melybe - kis túlzással - szerintem a falu összes háza beleférne. 

Ganna története

A környék már a honfoglalás előtt is lakott volt, nevének jelentése nem tisztázott: szlovákul  Gadna - nem szép, vagy szerbül Gladna - patak szavakra vezethető vissza?

Árpádkori település, első írásos említése 1171-re datálható. 

1373-ban Himfy Benedek, Szarvaskő várának építtetője kapja bérbe. 

1548-ban csupán 5 jobbágycsalád él itt, de őket is elhurcolja a török 1552-ben. 

A 18. században az Eszterházy család birtokába került, akik bajor, stájer, illetve elnémetesedett horvát földműveseket telepítettek le itt,  akik földművelésből és állattenyésztésből éltek, de szőlőbirtokaik is voltak.  Iskoláikban németül tanítottak egészen 1940-ig, amikor a hivatalos nyelv a magyar lett. 

Az 1800-as években itt segédtanítóskodott Táncsics Mihály is. 

A gannai németek jó részét a II. világháború után kitelepítették  Karlsruhe környékére, ennek állít emléket a templom előtt álló márványtábla. Ebben az időben a felvidékről, illetve egyéb magyarországi megyékből hoztak ide családokat. Később a kitelepítettek egy része visszatért. Lakosságának nagy része ma is sváb gyökerekkel rendelkezik.  

A falu legszebb háza

Barátságos utcakép




Tavasz Gannán



Szent Kereszt felmagasztalása templom - Esterházy templom és mauzóleum

A falu közepn egy magaslaton álló régi fatemplom helyére építtete gróf Esterházy Miklós 1808-ban. Az építkezést 1812-ben Charles Moreau francia építész tervei alapján klasszicista stílusban épült. Moreau tervezte többek között Magyarországon a tatai várat, illetve a szomszédos Döbrönte templomát is. 
A templom az Eszterházy család temetkezési helyeként is szolgált. 
Látogatása csak előzetes egyeztetéssel lehetséges, így belülről sajnos nem láttuk. 
Az altemplomban számos neves Esterházy személyiség nyugszik: az építtető Esterházy Miklós, Esterházy Bálint a Monarchia moszkvai nagykövete, Esterházy Miksa a Magyar Atlétikai Club alapítója.
A mauzóleumelső idegenvezetője Táncsics Mihály volt. 

A község neves fafaragó népművésze Dani Pál, akinek több alkotása köztéren is látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése