2024. március 24., vasárnap

Kankalin

Kis hazánkban jelenleg ötféle kanakalin virágzik, ezek közül kettő kora tavaszi virágunk. Primula néven pedig számtalan színes változatával találkozhatunk kertészetekben, virágboltokban is.
Minden fényviszonyhoz jó alkalmazkodnak, bár leginkább a tavasszal napos, nyáron árnyékosabb helyeket kedvelik.
 

Népi neveik 

Elsőke (kora tavaszi virágok egyike), lúdláb, kesztyűvirág, kükörcs, sárga kökörcsin/kikerics, Szentgyörgyike, Szent György virág (virágzásának ideje áprilisra esik), Isten kulcsa, kásavirág, égi kincs, Szent Péter kulcsa.

Ez utóbbi nevet onnan kapta, hogy a legenda szerint Szent Péter egy napon kiejtette kezéből a mennyország kulcsát, s az gyökeret vert a földön, s virággá változott. Ez az első virág aztán benépesítette a réteket, erdők alját. 

Azt nem tudom, hogy azóta miképp lehet a mennybe jutni, de talán már itt a Földön is megtalálhatjuk az égi békét egy ilyen kankalinokkal borított réten sétálgatva. - Én mindenesetre megtalálom. 

Talán a kulcs szimbólum alapján lett Mária jelképe is, aki fia által nyitotta meg az emberek előtt a mennyországot.

Gyógyító hatások

Hazánkban csak a tavaszi kankalin nem védett, így a többi növény gyűjtése szigorúan tilos!

A kankalin gyökérzetét, levelét és virágát használják gyógyászati célokra. A gyöktörzset virágzáskor vagy ősszel gyűjtik. Virágai nyíláskor, míg a levelek egész évben gyűjthetők.
Használható:

  • Köptetőként köhögés ellen;
  • Reumás panaszok enyhítésére - külsőleg alkalmazva;
  • Álmatlanság ellen, teaként;
  • Ideg-, és szíverősítő, csillapítja a migrént, ideges fejfájást.


Gasztronómia

Virágát tavaszi salátákban téve látványosan feldobhatjuk vele az ételt, ezen kívül magas C vitamin tartalmú levelit is bátran használhatjuk. 


Szártalan kanakalin

Védett növény

Népi nevei: guggonülő kankalin, zsibavirág - olyan színű, mint a kikelt kislibák sárga tolla, sőt nyílásának ideje is egybeesik a kislibák tojásból való kibújásának idejével. 

Természetes élőhelye a lombos erdők, sokat találtam idén a Zselicben és Csokonyavisonta környékén, valamint a Bakonyban.  Találkozhatunk vele a a Dél-Dunántúl legtöbb erdejében. Sőt, jól megél az ember alkotta tájban is,  akár saját házunk kertjében. 

Virágai kétfélék: az egyiknek bibéje van, a másiknak a porzói, ezzel is segítve a minél hatékonyabb beporzást. 

Virágboltokban mindenféle színű változatait megtalálhatjuk primula néven. Tapasztalatom szerint lakásban hamar tönkremennek, de évelő növények, bátran ültessük ki a őket a kertbe! Sokkal jobban fogják érezni magukat, s minden évben újra kibújnak, színesítve a tél utáni szürke mindennapokat. 





Tavaszi kankalin

Kedvelt élőhelye a bokorerdők, cseresek. Virága mézillatú. 





 


Cifra kankalin

Fokozottan védett növény

Népi nevei: medvefülkankalin
Örökzöld, húsos leveleinek alakja alapján nevezik „medvefül” illetve „cifra” kankalinnak. Leveleit a napfénytől fehéres, lisztszerű bevonat védi.
Illatos, aranysárga virágai áprilistól májusig nyílnak.

Kedveli a szivárgásoktól nedves, sok meszet és kevés humuszt tartalmazó, köves talajt. Hidegkedvelő jégkorszaki maradványnövény. Termőhelyeinek egy része sajnos elveszett a feketefenyővel végzett „kopárfásításnak”.
A zárt dolomitgyepekben a Vértesben, Bakonyban, vagy a Keszhelyi-hegység mészkőszikláin találkozhatunk vele. A hűvösebb, északi függőleges sziklafalak réseiben kapaszkodik meg.

Sudár kankalin (Sugárkankalin)

Védett növény
Lomberdők, főleg bükkösök, cserjések lakója. Az üde, nyirkos, tápanyagban gazdag, humuszos, lazább vályogtalajokat kedveli. A virágzási ideje április–május között van.

Ezzel a változattal leginkább az Északi-Középhegységben, Mátrában, Bükkben találkozhatunk. 


Lisztes kankalin

Fokozottan védett növény
Mészkedvelő, tőzegjelző, jégkorszaki reliktum faj. Április végétől júniusig virágzik; másodvirágzása augusztusra tehető. Lóillatot áraszt, a megporzást főleg pöszörlégyfajok végzik. 
Sajnos hazánkban erősen veszélyeztetett: a lecsapolásokat és a csatornázást követően a rétek kiszáradásával sok helyről eltűnt.
A Balaton-felvidék lápréteit kedveli.

Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése