2024. március 18., hétfő

Döbrönte és Szarvaskő vára

Döbrönte a Bakony nyugati lábánál elhelyezkedő kis falu, barátságos házai rendben sorakoznak a felettük magasodó dombocska lábánál, melynek tetjén évszázadok óta ott áll a Szarvaskői vár. Döbrönte az Árpád-korban a Csákiak birtoka volt, majd Nagy Lajos király hadvezéréé, Himfy Benedek bolgár báné lett. 

Szarvaskő várát  Himfy Benedek 1367 és 1374  között építtette. A Himfyek címerállata a szarvas, innen a név. 


A török időkben egy rondellával erősítették meg a várat, de végül mégsem lett nagy csaták színtere. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a vár pusztulását mégis egy portyázó török csapat okozhatta, de teljesen lakhatatlanná akkor vált, amikor a  birtok a Somogyi családé lett 1760-as években és a vár köveit elhordták a környékbeli házak építéséhez az idetelepített német és magyar földművesek.


Kilátás a vár mellől. 

Döbrönte panorámája a vár lábától. 
Így messziről is mégjobban látszik különleges formájú római katolikus temploma, mely  klasszicista stílusban épült, a Fájdalmas Szűz tiszteletére szentelték fel. 1815-ben építtette a Somogyi család. Tervezője Charles Moreau volt, építésze pedig a bécsi Kornhausel József. A templom  a gannai templom és mauzóleum kicsinyített mása.

Panoráma a szántóföldek felé. 

Döbrönte, Szarvaskő csárda
Helyi lakosság - Épp diákjaink fura színű hajviselet szokásairól beszélgettünk, amikor kiléptek a kapun.

Döbrönte üdülőterületének új építésű villáinak egyike a falu szélén. Ez a rész egész más hangulatú, mint az Ófalu. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése