2018. május 5., szombat

A Törley-birodalom nyomában Budafokon

Törley József, miután Grazban elvégezte a kereskedelmi akadémiát,  Teofil Roederer francia pezsgőgyárosnál kezdett dolgozni. 1882-ben elhatározta, hogy franciaországi tapasztalatait itthon kamatoztatja. Olyan helyet keresett az országban, ahol a talaj és a klíma hasonlít a Champagne-i adottságokhoz. Szőlőültetvények tekintetében Etyeket találta alkalmasnak erre a célra, innen szállíttatta a szőlőt Budafokra (Premontrei), ahol szintén - Champagne-hoz hasonlóan - mészkőbe vájt pincéket talált, ami elengedhetetlen a jó pezsgő gyártásához. 
Itt aztán valódi kis birodalmat alakított ki. A pezsgőgyár mellé tágas villát építtetett a családnak, hatalmas kertjének felső részében pedig, halála után felesége, Sacelláry Irén emeltetett mauzóleumot a számára és a másfél évesen elhunyt kislányuk számára. Mindhárom épület a család építésze, Ray Rezső Vilmos tervei alapján épült.
A mauzóleum állapota meglehetősen siralmas, csak engedéllyel látogatható. Bár kívülről  lelkes lokálpatrióták helyreállították, belülről salétromos, omló falakat találtunk, szétvert fehér márvány főoltárt, és felismerhetetlenségig megkopott, egykor gyönyörű falfestményeket.

Pedig a Törley-mauzóleum hazánk legnagyobb sírépítménye. 1909-ben, szecessziós-neobizánci stílusban épült. A homlokzat domborműveit Damkó József szobrász készítette.


A kriptában helyezték el a Törley-család sírboltjait, azonban 1957-ben feldúlták a szarkofágokat, valószínűleg ékszerek után kutattak a fosztogatók. A család földi maradványait pedig szétszórták a kertben, innen később ismeretlen helyre kerültek a csontok. (A kripta jelenleg a látogatók elől el van zárva, mivel életveszélyesnek nyilvánították)
Ilyen volt fénykorában>>    
A templom kupolával fedett hajóteréhez egy szentély csatlakozik. Akkor újdonságnak számító rabicolt boltozatának már csak málló maradványai láthatók.

A kupolán sorakozó ablakokat egykor Roth Miksa műhelyéből kikerült  üvegmozaik borította, ma örüljünk, ha van benne üveg.
Az oldalfalakon Jézus életéből láthatnánk falfestményeket, ha nem mállottak volna mostanra teljesen szét.   Ilyen volt fénykorában>>
Idegenvezetőnk elmondása szerint a mauzóleum építése a család éves bevételének töredékét jelentette csupán akkoriban, manapság azonban megfizethetetlenül magasnak bizonyulnak a műemlékvédelem számára. 
A mauzóleum alatti kertben magasodik a Törley-villa, ami ma a sugárbiológiai intézetnek ad otthont, ezért sajnos nem is látogatható, csak messziről, a kapuból vetettünk rá egy vágyakozó pillantást. 
A pezsgőgyárat alapításakor Louis Francois és más francia szakemberek segítségével látták el megfelelő eszközökkel. Törley sokáig szorosan együttműködött "Francois Lajossal"-sal, azonban egy idő után megromlott a kapcsolatuk, és Francois saját üzletet nyitott. 
Törley nem csak kiváló üzletembernek bizonyult, hanem számtalan technikai újítást is kifejlesztett a pezsgőgyártás terén. Bár a  milleniumi kiállításon már a "császári és királyi udvari szállítók" címet viselte, s Bécsben is nagyra tartották a "magyar pezsgőt", idehaza azonban nem volt igazán nagy sikere. 
Halála után a gyárat rokonok vezették a második világháborúig. A háborúban bombatalálat érte, így mire államosították, már alig látszott rajta az egykori dicső múlt, összesen 4 alkalmazott dolgozott benne.
Ma a gyár újra évi 12-14 millió palack pezsgőt termel, visszahódítva helyét a pezsgőpiacon. Bemutató terében egész falat betöltő Zsolnay-mozaikban gyönyörködhetünk.

1 megjegyzés: