2017. április 28., péntek

Vízesés részletek

Az alábbi fotók a Bihar-hegység számtalan gyors vizű hegyi folyóinak zúgóit örökítik meg.

Az első képen azt próbáltam megörökíteni, ahogy a szabálytalan kisebb-nagyobb sziklalépcsőkön zúdul alá a víz, sokszor kettős vízeséseket alakítva ki. A nagyobb vízesés alatt ( az áramló víz és a sziklák között, mintha szendvics volna)  a kisebb sziklákon sok apró vízlépcső alakul ki. Próbáltam hosszabb és rövidebb záridővel is elkapni a látványt. A rövid záridő teljesen zavaros képet nyújtott, végül a hosszú záridő közelített legjobban a valósághoz, de ha nem mondom, akkor talán senki nem látja, hogy ez két vízesés egymás alatt. És ha mondom? 
Vízesés a vízesés alatt
Állítólag minden folyónak megvan a saját zárideje, amire sokszor csak utólag, az otthoni képválogatás során tudunk meghatározni. Ezért érdemes az áramló vízről többféle záridővel is képet készíteni.
A víz és a sziklák mindig számtalan utólagos asszociációra adnak lehetőséget számomra. Különféle embereket, állatokat, tárgyakat veszek észre a képen. Ti is megtaláljátok? Ti mit láttok? 
Gorilla a pezsgőfürdőben.
Női test fátyolban
A gömbölyűre koptatott sziklák igyekeztek mederbe terelni, megzabolázni a vizet, ami nem hagyta magát. Minduntalan új utakat keresett, s a sziklák tetején próbált utat találni. Itt azonban megszelídült, és sokkal csendesebben csöpögött a mohákról. Ezt az ellentétet próbáltam megfogni az alábbi képen.

Kora reggel a patakvölgyet még árnyékba borították a környező hegyek, amiket azonban a felkelő nap sugara aranysárga színűre festett. A kékes színű vízben és sziklákon visszatükröződő sárga hegyek különös látványt nyújtottak.
Ebben a témában a kedvenc képemet sajnos a túratársam, Nagy Béla készítette, valóságos remekmű! Az eredeti képet honlapján lehet megtekinteni: belanagy.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése