2016. augusztus 21., vasárnap

Menő romkomcsa Mindszentkálán

Köveskál felől a Fő úton közelítve Mindszentkálla felé a leágazásnál gyönyörű, klasszicista parasztházak stílusában épített buszmegállót hagyunk el, majd szépen gondozott szőlősorok következnek. A faluba beérve épp belelazulnánk a környéken már megszokott barátságos, fehérre meszelt parasztházak csodálatába, mikor az egyik kanyarban váratlanul egy teljesen indokolatlan jegesmedve mosolyog ránk egy fa alól.
Még feldolgozni sincs időnk a meglepetést, amikor megakad a szemünk az ABC kirakatán. 
Csak sokkal később jut el a tudatunkig, hogy az épület előtt székek vannak kitéve, ahol emberek ücsörögnek békésen  az árnyékban. 
Másnap reggel kíváncsian zarándokolunk el ide, megnézni, mi is történik itt egyáltalán? A szélső asztaloknál idősebb úr két ifjú hölgy társaságában figyeli a betérő vendégeket, szakértő szemmel szemlél meg minket is, rögtön látszik rajtunk, nem vagyunk idevalósiak. A kis patak partján két ifjú heverészik reggeli kávéját szürcsölve, kicsit odébb épp nyit a kerékpárkölcsönző, ajtajában újabb két szép szál legény ücsörög. Néha átkiabálnak egymásnak, szemmel láthatólag itt mindenki ismert mindenkit.
Mi is betérünk egy kávéért, amíg készül, megcsodáljuk az egyedi berendezés retro hangulatát, elolvassuk a szocialista időket idéző feliratokat.
 Íme egy gyöngyszem:
"Kedves barátom Lajos,
Pénz nélkül mulatni bajos, 
Ha nincsen pénzed, igyál vizet, 
az a jó vendég, aki fizet!"
Megfogadva a bölcs rigmus tanácsát kifizetjük a kávénkat és kiülünk a szabadba, magunkba fogadni az eseményeket. Az idő lassan halad, a halk beszélgetésbe csak néha-néha toppan be valaki. Egy lány macskát hozott, a helybeliek egymással versengve beszélik meg az állat sorsát, végül a leányzó a döntés értelmében elindul egy utcán, hogy ott alapozza meg a cica jövőjét. 
Nemsokára megáll egy sportkocsi, napszemüveges apuka, az első ülésre gyerekülésben 4 éves szőke kislány van bekötve. Kiszállnak a kocsiból, apuka mindenkivel lekezel, a kislány imádattal néz rá, mindenhova követi. Majd középkorú hölgyek érkeznek, kirándulók, mint mi, kihozzák a kávéjukat. Lassan benépesül a tér...
Igazi közösségi tér, összehozza az embereket, lehet ismerkedni, beszélgetni, megpihenni egy szép kirándulás után.

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó! Amikor én voltam, még nem volt, vagy nem így. Vagy nem vettem észre... :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. állítólag 2014-ben nyitott. Legalábbis akkor jelent meg róla cikk: http://welovebalaton.hu/bor.gasztro/kali.kapocs.stilusos.romkocsma.a.kali.medenceben

      Törlés