2022. február 8., kedd

Namíbiai utazós

Mongólia után Namíbia a második legkevésbé sűrűn lakott ország a Földön. Lakosainak száma 2,5 millió, ugyanakkor területe 8,8-szorosa Magyarország területének. Területe nagy részén a Namíb-sivatag és a Kalahári-sivatag terül el. 

Úton, útszélen

Jellemzően mindenki hatalmas terepjárókkal jár a sivatagban, kivéve a lányomék, akik egy adminisztrációs hiba miatt nem tudtak autót kölcsönözni, így maradt a kis kék 20 éves golf. Légkondi nélkül, sajátosan működő ajtókkal. A benzincső az út első harmadában kilukadt, az autót be kellett vontatni a következő faluba, ahol betapasztották a lukat. Így tették meg a maradék 4000 km-t. 


Utazás az autó tetején - meglehetősen rázós odafent utazni, megoldás lehet, ha hasalsz, de akkor is kapaszkodj, különben lobogsz az autó után, mint a győzelmi zászló! 


Az utak nagy többsége nem aszfaltút. Ha mégis az, sokszor egy nap alatt újra belepi a homok.Az autó műszarfalát a reggeli takarítás után  estére ujjnyi vastagon lepik a finom homokszemek. 
 Ha egy aszfaltútról letérsz, ajánlott a kerekekből kiengedni a nyomást, hogy a kerék kevésbe legyen kitéve defektveszélynek. Majd amikor visszatérsz, újra pumpálni kell. 


Kanyon


Fish River Canyon. A világon a második legnagyobb kanyon. 


Szeptemberben kiszárad a benne kanyargó folyó és csak február-márciusban ered újra. 


Víz


Kiszáradt folyó medre felülről. Nagy esőzések idején a meder megtelik vízzel, olyankor a környék gyakorlatilag járhatatlan. 
Úszómedence, és a távolban egy szivattyús szélkerék
Szivattyús szélkerék - ezzel hozzák fel a vizet a homoksivatag alatti vízzáró agyagréteg alól. 

Fák

Antikorrupció fája Swakopmundban. 
 

Karácsonyfa Swakopmund főterén


A fotókat lányom és barátja készítették a helyszínen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése