2023. július 4., kedd

Bereg és Szatmár a templomok mentén

A két leghíresebb, talán legszebb temlom a tákosi és a csarodai templom, ezekről külön-külön bejegyzésben írtam már. Ám a környéken még számos hasonló, harangtornyos, fazsindelyes, virágmintákkal díszített, fakazettás református templom található, s mi a fejünkbe vettük, ami az útunkba kerül, azt megnézzük kívül belül. A legtöbb templom zárva volt, viszont minden esetben   ki volt írva egy táblára, hogy kit kell keresni, ha meg akarjuk nézni az épületet, vagy a közeli kocsmában, fogadóban érdeklődtünk. Többnyire jött egy néni, aki büszkén mutogatta a falu ékességét, vagy megmondták, hogy hol találjuk a kulcsot, és bemehetünk a templomba. Gyakorlatilag két napig szinte csak templomokat néztünk, a végére már egész összemosódott minden, templomokkal álmodtam, és a végére felnyögtem, ha szembejött még egy. 

Szép ez a környék, rendezettek az utcák, a porták, barátságosak az emberek. Talán leginkább bicajjal érdemes  bejárni a falvakat. Kerékpárút ugyan nincs, de a települések között nem nagy az autós forgalom. 

Tákos

 

Csaroda


Márokpapi


A templomot Szűz Mária tiszteletére szentelték fel valamikor a 14. században, a 16. századtól a reformátusoké. Sajos egy villámcsapás következtében a templom leégett 1939-ben, megsemmisült a teljes fa mennyezet és a berendezés is, csak a díszes nyugati kapu maradt épen.

Tarpa


Temploma épp felújítás alatt állt, de a közeli főtéren, a szépséges városháza előtt ott áll Rákóczi Ferenc lovaszobra. Pár utcával odébb pedig egy fazsindelyes szárazmalmot tekinthetünk meg. 
 


Szatmárcseke

Itt kivételesen nem mentünk templomba, ellenben megcsodáltuk a falu takaros házait és többször is sétáltunk a híres fejfás temetőjében.

 



Tiszacsécse, a vándorló falu


A falut valószínűleg a Kölcsey család alapította a 13. században. A 17. században a Tisza elpusztítptta, ezután egy kicsit odébb újraépítették.
Temploma a 19. század elején épült, a régi, 200 esztendős fatemplom helyén. A tákosi templomhoz hasonlóan favázas, paticsfalú építmény.
A harangtornyot valószínűleg korábban emelték, mint a mostani templomot, teljes magassága 24 méter, ebből a sisak 13 méter. 

A templom mellett, a virágos Móricz parkban egy merengőt alakítottak ki, Móricz Zsigmond zsoltárparafrázisaival, melyeket nemzetünk színészei mondanak hangosan, ha felkapcsoltatjuk a hangszórókat. Bár pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy  akár kérjük, akár nem, felkapcsolják...
 

A faluban született Móricz Zsigmond, ötholda,s tehetős gazda fiaként. A ma múzeumként funkcionáló ház a falán álló tájékozataó tábla szerint ez a  szülőháza, egyes források szerint azonban nem az. A kertben álló Móricz szobor Varga Imre szobrászművész alkotása. 

Aki itt jár, és megéhezik, ne hagyja ki a múzeum mellett található kis éttermet sem, ahol remek és bőséges a  kemencés lángos!


Sonkád


Református temploma sokkolóan hatott ránk, mert a templomot bemutató nénitől mindössze annyit tudtunk meg, hogy a tiszteletes jelenleg rollerbalesetet szenvedett és kórházban van. Elképzeltük  a lobogó csuhás papot a rolleren, amint épp átbucskázik a kormányon, és egyszerre szisszentünk fel. Mielőbbi jobbulást neki!

A templom a 15. században épült, a Csaholyi család kegyúri templomaként. A tornyát azonban csak a 19. században építették hozzá. 
Az 1990-es években műemléki kutatások eredményeként tárták fel a falakon a gazdag díszítéseket, ekkor került elő a festett famennyezet, a szószék és a karzat díszes festése is. A sikeres helyreállítást 1998-ban Europa Nostra-díjjal tüntették ki. 


 

 

Kölcse


Épp belecsöppentünk a felújítási munkálatok közepébe, talán egyszer még látni fogjuk teljes pompájában is. 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése