2024. június 21., péntek

Erdőmerülés

Mostanában másképp élem meg az erdőt. Nem a csúcsok, sziklák vonzanak, hanem a gombák. Gombát találni nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt az ember gondolná. Cseresznyét szedni például egyszerű, mert kimész a cseresznyésbe, felmászol a cseresznyefára akkor, amikor érik a cseresznye és kész. Ott van a gyümölcs. A csersznyefa messziről látszik, vagy viszonylag könnyű róla tudomást szerezni, hogy hol van. 

A gomba más. Persze, ott van a réteken, ott van az erdőben. Tudjuk. akkor bújnak elő, ha jó a páratartalom, van elég nedvesség. Mégis tudni kell, melyik gomba milyen fákat, erdőrészeket, talajt szeret. Még ha ilyen erdőbe mész is, akkor is csak órákig bolyongsz a fák között, meresztgeted a szemed és sokszor nem találsz semmit. Nehéz észrevenni az avar alatt lapuló vargányákat, tinórukat, barna kalapos gombákat. Nem is lehet túl gyorsan haladni. Fotózással együtt még kevésbé. 

Előnye, hogy mivel sokkal lassabban haladok, sokkal több mindent észreveszek. Máskor észre sem vett virágokat. Bogarakat.  Képes vagyok eltölteni 8 órát az erdőben úgy, hogy csak a fák között bolyongok, járatlan utakon, vagy nem is utakon, hol emitt csücsülök a földön, hol amott guggolok egy ideig. Elém toppannak az erdő vadjai: őzek, szarvasok, vaddisznók. 

Idén tavasszal bejártam így a Budai-hegység eddig még ismeretlen részeit, bolyongtam a Pilisben, a Visegrádi-hegységben. 

Belemerültem az erdőbe. 

Fél órán keresztül figyeltem, ahogy ez az álcsüngő lepke többször is körbekerüli a turbánliliom virágát, majd végül átmászik a másik virágra és ott kezdi előlről a mutatványát.  (több fotóból összerakva) 


A nőszőfüveket szintén nem egyszerű észrevenni, hát még fotózni a lombok sötétje alatt. 
kislevelű nőszőfű

széleslevelű nőszőfű


Zöldben zöld - méreggyilok termése. 

Nebáncsvirág - tenger. Ha atermését megnyomod az ujjaddal, pukkan.


Szarvasbogár harci készültségben

Vaddisznómama és mögötte szaladtak csíkos kismalacai. 

Lizinka - meleg, napsütötte erdőszélek lakója




Gomba micélium egyenesen a föld alól. 

Gyönyörű gomba rajzolatok

Rejtőzködő céklatinóru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése