2018. október 25., csütörtök

Dongaúton a láperdőben - séta a tatai Fényes Tanösvényen

Egykoron Tata környékén számtalan meleg vizű forrás tört fel a mélyből, melyek az 50-es években a mélyművelésű szénbányászat következtében teljesen elapadtak. Szerencsére a bányászat leállítása után a természet megújította önmagát, és a források egy évtized múlva, 2001-ben egyszer csak újra működni kezdtek. 
2013-ban cölöpökre épült tanösvényt kezdtek el építeni a láperdőbe, a víz fölé, így széltében-hosszában be lehet járni ezt az izgalmas tájat.


A bejáratnál  álló épületben a helyi élővilágot bemutató kiállítást nézhetünk végig, előtte pedig egy 14 méter magas torony alatt elhelyezett cső mutatja, hogy milyen magasságba szökne  a karsztvíz,  ha szabadon törne fel a mélyből.

Sarki-forrás tó

A tanösvény égererdőkön, sászsombékokon vezet keresztül.  A víz színe pedig elképesztően sötét mélykék árnyalatot is fel tud venni, mintha feneketlen mélység tátongana alattunk. 
A Sarki-forrás tó fölött egy fa hídon kelünk át, a fölénk boruló fák visszatükröződve olyan hatást keltenek, mintha egy hatalmas alagúton kelnénk át.

Nagy-Égeres

A Nagy-Égeresben  felállított kilátó toronynál elértük az út talán leglátványosabb szakaszát. Felülről tekinthetünk a láperdő kidőlt fáira. A tó közepén bugyog fel ugyanis a források nagy része, és a túl sok és intenzíven áramló vizet az égerfák sem szeretik.  15 évvel ezelőtt még az erdő szárazon állt, sőt az alacsony talajvíz miatt, jó pár métert süllyedt a talaj. A forrásműködés beindulásával az addig száraz területen álló erdőben a vízszint rohamosan emelkedett, a fák szinte úsznak a vízben, gyökerük folyamatosan víz alatt van, ezért megfulladnak. Az elpusztult fák csonkjai  kísértetiesen meredeznek ki a tóból.
 
  

Erdei-forrás

A lápvidék talán legtitokzatosabb forrása volt valaha az Erdei-forrás. Létezését sokáig csupán csak sejtették, mert a láperdőn keresztül kevesen merték csak megközelíteni a 20-21 fokos enyhén savas karsztforrást. Most azonban a cölöpút következő állomása épp a forrás fölé vezet. Ha nagyon csendben maradunk, hallhatjuk a feltörő forrás bugyogását, amint megemeli, táncoltatja kicsit, majd újra a visszaereszti a kvarc homokot. Napsütésben fényesen vibrálnak a karsztszemcsék.  Becslések szerint naponta 2400 m3 víz tör fel a mélyből.
A víz itt még a legnagyobb hidegben is alig-alig fagy be, bár a hőforrásoktól távolabb vékony jégréteg azért télen felfedezhető.

Évszakok váltakozása

Minden évszak tartogat valami meglepetést. Télen a gőzölgő meleg víz, tavasszal a frissen sarjadó levelek és a vizet lassan teljesen befedő vízinövények zöldje, ősszel pedig  vékony, színes avarréteg rakódik a kristálytiszta vízre.


 Növényvilág

Az égerfák támasztó gyökerein, illetve a sekélyebb részeken növekszik a bugás sás (ld a képeken) a védett szálkás és széles pajzsika.




A láperdőben rengeteg szitakötő, halfaj, és számtalan madár talál fészkelő és telelő helyet.

Nutriák a tóban


Hamarosan elérjük  a hosszúkás, tündérrózsákkal fedett tavat, ahol idén egy nutriacsalád életébe is betekinthettünk. Nyáron vígan rágcsálta a mama a tündérrózsa virágait, ősszel pedig három virgonc kölke is ott úszkált mellette a vízben.
A tavon egyébként függőhídon is átkelhetünk, és a tó közepéről is elmélyülhetünk a táj szépségében. 

Kis-Égeres

A Kis-Égeres felé tartva tiszta felületű tóvá alakul a láp, innen többfelé is kis zúgókon távozik a víz. A mozdulatlan vízfelszínen megtévesztően tükröződnek a parti fák és a vízben álló zsombékok.
 
 




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése