2018. július 12., csütörtök

Bicajjal Csepeltől a Szigetszentmiklós Úszólápig

A soroksári Duna ágon már volt szerencsém kenuval is kalandozni. Most azonban a parton jártuk be ezt a szakaszt, mégpedig a csepeli oldalon. 
Kolonics György többszörös olimpiai és világbajnok kenusról elnevezett parkból  indulva biciklivel a kék négyzet jelzést követve eljuthatunk egész Szigetszentmiklós Úszólápig. 
Utoljára 8 éve jártam itt, azóta a parti sétányt szépen felújították.
Az akkori vadregényesebb, kanyargós ösvényt murvás úttá egyenesítették (akadozott is  néhol a bicaj kereke) és utcai díszlámpákkal turbózták fel, egyébként megmaradt a természetközeli hangulat.
Kis öblökben gyerekek pancsolnak, a kiszáradt fák ágain récék ücsörögnek, az úton sétáló emberek, futók és kutyások próbálnak megférni egymás mellett, de a vízen is zajlik az élet.
A sétány végén, Szigetszentmiklósnál az Üdülő soron  vezet a jelzés, a házak mellett, aszfalt úton. Hiányolom a természet látványát, ezért megörülök, amikor lekanyarodunk  a Nóra sétányra, s fák között, a töltésen haladunk.  Az M0-s hídja előtt egy kis öböl állja el az utat. Az öböl menti erdő hatalmas fái közé érdemes besétálni, a víz mellett hatalmas fűzfák alatt ücsöröghetnénk, ha a szúnyogok békét hagynának.
Elhagyva az M0-s hídját érdemes kis kitérőt tenni a Czuczor-szigetre.
Szép kis nyaralók és a vadregényes táj harmóniájának idilljéből a zúgó autópálya moraja zökkenti csak ki az ide látogatót.

A szigeten tett kis kitérő után újra az Üdülő soron halad a jelzés, majd a Rév útba csatlakozik. Aszfalt és házak, az úton néha autók húznak el, a házak közvetlen kapcsolatban állnak a Dunával, a kerítésen át csak ritkán pillantható meg a víz. 
Végül a Rév utcáról a Liget utca felé letérve elérjük a Duna sort, s hamarosan  közvetlen a folyó mellett haladhatunk egy kis ösvényen.
Stégek, kikötők és egy strand szakítja meg a parti nádas sűrűjét. Érdemes itt többször is megállni, fára mászni, elmerülni a víz látványában, bámulni  a vízi madarakat, esetleg fürdeni egyet a szabad strandon.
Kb. 12 km bicajozás után érjük el az úszólápot. A tanösvényt gyalogosan érdemes bejárni.
 
A sziget végéről visszafordulva már sokkal gyorsabban tehetjük meg az utat visszafelé, a tanösvény bejáratától már  végig a házak között haladva.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése