2017. július 28., péntek

Zebegény, egy elragadó falu a festői Dunakanyarban

A Duna Börzsöny felőli oldalán járva mindig rácsodálkozom, hogy az itt sorakozó falvak milyen harmóniával simulnak a táj magával ragadó szépségébe. Zebegény elbűvölő sokszínűsége különösen vonzó számomra. 

A alkotótelep az erdő és a falu határán található,  remek hely a táborozáshoz, és rendkívül inspiráló, hogy Szőnyi István festőművész egykori kertjében állnak a faházak. Az évek során számtalan művészeti tábort szerveztek már meg fái között, és a falu lakói sem bánják, ha az alkotásokból egy-kettő a az utcára is kikerül. Tavaly diákjaink igazi  zebrát és halcsontvázat festettek az aszfaltra, idén zongorabillentyűk és egy hatalmas tükörtojás nézett farkas szemet a látogatókkal. 
Egy tavaly készült alkotás, melyet idén felújítottunk: 
Sok más táborozó által készített alkotás teszi színessé Zebegény tereit. 
A főútról a Hétlyukú vasúti völgyhíd után bekanyarodva az alagúton át az első, ami a szemünk elé kerül Kós Károly és Jánszky Béla által tervezett, 1910-ben felszentelt, szecessziós stílusú templom.

Sajnos még nem láttam belülről, de képekről tudom, hogy belső tere és falfestménye nem mindennapi.

A falu utcáin barátságos házak között kóborolva...
 ...egy szerpentinen feljuthatunk a Trianon emlékműhöz,...
...ahonnan remek panoráma tárul a szemünk elé.

Út közben elhaladunk a sziklakápolna mellett,  ahol az előbb említett templom szenteléséig tartottak miséket.  Nem messze innen a Kálvária Kápolnától indul a lefele az út  a stációkon át.
A séta végeztével érdemes lesétálni a vízpartra, ahol akár fürödhetünk, vagy kenuba, hajóba ülhetünk.


Innen hamar elérhető Visegrád, vagy Dömös  a Duna másik oldalán, vagy egyszerűen csak andaloghatunk a szintén festői szépségű Duna-parton. 

1 megjegyzés: