2024. január 6., szombat

Beliczay áradás után

 Az ár tetőzése után egy héttel a szigetről már levonult az víz. Az utak egy része simán járható volt, még sár se tapadt a csizmára. Néhány részen 3-8 cm iszapréteg fedte a murvával szórt utat. Kicsit csúszkált a teteje, de a murvának köszönhetően stabilan álltam a lábamon. Ahol az út agyagos volt a sár alatt, néha nagy cuppanásokal szabadult csak a csizmám. Ott azért nem ártott óvatosabban lépkedni, mert könnyen a földön dagonyázva találhatja magát az ember. 

A fák között azonban sok helyen állt még a víz. A mélyedésekben kisebb tavak alakultak ki. Volt olyan, ahol gumicsizmával sem kockáztattam meg az átkelést, mert a tavacska közepén akár a csizmaszár fölé is érhetett a víz. 

Megduplázott erdő

Mindazonáltal nagyon szép látványt nyújtottak  a vízben tükröződő fák, a szürkésbarna iszappal bevont indaszövedékek. 

Part mellett

Fák között




Jól látszik a legmagasabb vízállás szintvonla. 



Ez a telepített nyárfaerdő legalább 20 éves. De a sorok közötti árok még mindig megmaradt. Ezt már alig lehet észrevenni, ha száraz időben erre sétál az ember, de most a víz megmutatta az sorok közötti árkokat. 

Szövedékek






Sárral rajzolt evelek

Szeretem ahogy a finom iszapréteg belepi és körberajzolja a leveleket, kiemeli a kontúrokat. Még érdekesebb, ha a levél víz alatt marad.





Ez a látvány azért különleges, mert amióta a sziget bejáratánál álló fürdő bezárt, ez a kis tó kiszáradt. 10 éve nem láthatta magát ebben a tükörben ez a fa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése