2015. november 7., szombat

Lotharpfad - avagy egy orkán pozitív hozományai

1999 karácsonyán 200 km-es szélvihar tombolt a Fekete-erdőben. Az orkán erejű szél 2 óra alatt 30 millió(!) köbméter fát csavart ki a földből tövestül, egy kb. 10 futballpályányi területen. (lehetséges ez? Forrás>>) Hatalmas katasztrófa valóban.

Elpusztult fák
A németek azonban egy oldalukon úgy fogalmaznak, hogy mindez új élőhelyet is teremtett számtalan növény és állat számára. Sőt! izgalmas túraútvonalakat is vezethetünk végig a területen, megmutatva ezzel azt, hogy miképp veszi újra birtokba a természet a területet. 
Lotharpfad
A kidőlt fákból dongautat építettek, kis padokkal, pihenőkkel, a gyerekeknek izgalmas mászókákkal. Az út végigvezet a katasztrófa sújtotta terület egy részén, méghozzá oly módon, hogy ezzel nem zavarjuk meg a természet burjánzását, kényelmesen végigsétálhat rajta gyerek, felnőtt és nyugdíjas.
Jellemző német precizitás: A kis kilátóba vezető farönk enyhén emelkedik, ezért aprólékos munkával berácsozták! Így nem csúszik. A gyerekek számára külön kihívást jelentő lépcsőt készítenek csomózott kötélkorláttal. 
Az egyes kilátópontokról a kidőlt fatörzseket lehet megszemlélni. Megfigyelhetjük, hogy veszi őket újra birtokba a természet: miképp növi be a moha a zuzmók a páfrányok a korhadó fák törzsét. 
 Szinte burjánzik a növényvilág a korhadó fák gyökerei között és a törzsén.
Mivel a fák már nem vetnek árnyékot a talajra, ezért új növényfajok is megjelenhettek. Ilyen például az Erika, mely a terület csaknem felét beborítja. Bár még néhány hét kellett volna, hogy teljesen pompájában virítson, nekünk most ezzel kellett beérnünk. 
 

Hatalmas különös szoborként díszelegnek azok a gyökerek, melyek jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak:

Lotharpfad
Szoborszerű gyökerek
Némelyik gyökér még most is szorosan öleli a sziklát, melybe egykor kapaszkodott. Ezeket is kitépte a vihar a földből.
Lotharpfad

Összehasonlítás végett: Íme a méretek:
Arról nem is beszélve, hogy kidőlt fák már nem takarják el a völgy felé a kilátást:
Lotharpfad
Hegyek mindenfelé
Mindez ingyenes látogatható, bár az út végén van egy adománykassza...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése