2015. július 24., péntek

Sukoró két temploma

Móga tábornok az urasztalába vágja kardját


1848.szeptember 28-án e falak között tartotta Kossuth honvédseregének vezérkara a Pákozd-Sukorói csatát előkészítő haditanácsot. 
A templomot betöltő résztvevők előtt elsőnek Móga János a hadsereg parancsnoka szólalt fel. Elmondta, hogy a sukorói táborban felkeresték az országgyűlés küldöttei, akik az ellenséges hadsereg haladéktalan megtámadását követelték tőle. Móga vázolta az erőviszonyokat: a hadsereg 15 ezres, többnyire rosszul kiképzett és felfegyverzett, míg Jellasics bán serege közel 40 ezer főből áll. Így ő az ütközetet nem javasolja, felelőtlenség lenne a támadás, csak vereség lehetne a vége. Erre heves vita tört ki, amelyben Mógát gyávának és hazaárulónak nevezték az állandó hátrálás miatt a már amúgy is elégedetlen tisztek. A parancsnok a vita hevében kardját az urasztalára dobta, melynek nyomai ma is láthatóak. 
A válságos helyzetben Batthyány Lajos miniszterelnök kért szót.  Föltette a kérdést, mit tegyen ebben az esetben a hadsereg. Rövid tanácskozás után született meg a döntés: a hadsereg az ellenséget nem támadja, de ha az ellenség támad, ellenáll. 
A tanácskozás végén Móga visszakötötte kardját és vezényletével másnap a honvédség megverte a háromszoros túlerőt.

Református templom 1702-ben épült, klasszicista stílusban

A templom, ami többször is újjáépült

A török hódoltság idején egyetlen katolikus templommal rendelkezett Sukoró, melyben a  XVII. században evangélikus és református istentiszteleteket tartottak. 1728-ban villámcsapás miatt leégett a templom, az evangélikus, reformátushívők újra építették, majd az újjáépített templom éppen 100 év múlva ismét leégett. Ekkor új templom építésébe fogtak a reformátusok, részben a régi templomkövek felhasználásával, kicsit távolabb, elkészült a mai református templom. 
A katolikusok, megelőzendő a további tűzeseteket, az új templomot egy dombtetőre építtették fel, neogót stílusban, arccal a tó felé. Valóban nem égett le azóta, de a templom annyira ki van téve az időjárás viszontagságainak, hogy 2-3 évente tetőt kell javítani rajta. A templomot 1867-ben átépítették, ekkor nyerte el mai alakját.
A templom mögötti kálvária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése