2023. június 19., hétfő

Tinóru félék

Gombász ismerőseim teljes lelkesedéssel szagolgatták, vagdosták és örvendeztek az általuk talált tinóruféléknek, de jómagam teljesen el vagyok veszve a Nagy Tinóru Rengetegben. Sokféle van belőle, úgy hasonlítanak egymásra, mint egyik tojás a másikra. Van köztük nagyon finom, van 20 perc főzés után ehető, van olyan, amelyik étkezési értéke nem jelentős, van könnyen romló. 

Vannak olyanok, melyek ritkaságszámba mennek, vagy védettek

Vannak olyanok, melyeknek nem jó az íze:

Van néhány mérgező is:

Szemcsésnyelű fenyőtinóru, MIGE, GombaCsoda

A kalapbőre ragadós. Le kell húzni sütés-főzés előtt. Nagyon finom gomba. 



Barna tinóru MIGE, GombaCsoda

Ehető, finom gomba.

Kalapja kissé ragadóssá válhat, főleg nedves időben. 

Húsa vastag, fehéres, sárgás, vágásra kissé kékül, szaga, íze gyümölcsszerű

Kissé tág pórusai vannak. fakósárga, majd olivazöldes lesz. Nyomásra kékül. 

A tönk felszínén szemcsézettség figyelhető meg. Hamvas felületű, hengeres, de lehet hasas is. 

 



Összekeverhető az epeízű tinóruval, ami nagyon keserű gomba, az egész vacsit ki lehet dobni, ha csak egyetlen is belekerül. 

Okkerszínű tinóru MIGE, GombaCsoda

Lombos erdőket, főleg tölgyeseket kedveli. 
 

Kalapja agyagbarnás, okkerbarnás színű, fiatalon félgömb alakú, idősebb korban kiterülő


Termőréteg élénksárga színű, éretten kissé zöldes lehet. Nyomásra nem, vagy csak alig színeződik, szűk pórusú
 
Tönkje halványsárga színű, szemcsés felületű, nem hálózatos, tövében vörösen foltos, és a tövében karbolszagú. 
 

Céklatinóru MIGE, GombaCsoda


Csapottspórás nemezestinóru  MIGEGombaCsoda

Kalap 2-6 cm,  felülete finoman bársonyos, sokszor táblásan felrepedező, húsa inkább fehéres, sárgás a repedésekben ( de lehet vöröses árnyalatú is). 
Nyomásra kékül. 
Pórusai tágak, szögletesek. 
Tönkje idősen feketedő. 
Ehető, de gyorsan megromlik. 
 




Változékony tinóru MIGE, GombaCsoda



 

Nyárfa-édestinóru MIGE

Csak fiataloon fogyasztható. Kalapja kezdetben félgömb alakú, majd kiterül. Bőre a kalap bőrén túlnő. A termőréteg a tönk előtt felkanyarodik. Húsa vágáskor vörösödik. Kizárólag nyárfa alatt nő, én az Ipoly mentén találkoztam vele. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése