2014. december 7., vasárnap

Körkép ónos eső után

A héten csúnyán elbánt velünk a természet apánk, ónos eső nevezetű tréfájával. (Az erről szóló bejegyzések itt és itt és itt olvashatóak.) Mára elolvadt a jég, az ónos eső valóban jelezte az enyhülést, 6-8 fok körül volt a nappal a hőmérséklet,  az eső viszont folyamatosan esik. A Normafa környéki erdőket életveszélyessé nyilvánították, az erdőbe vezető ösvények bejáratánál táblákat helyezek el: "Az erdő életveszélyes! Hatóságilag belépni tilos!" felirattal, továbbá szalaggal elkerítették, mint a rendőrségi helyszíneléskor szokás. Az utakat rendőrautók járják, a futók az úttesten róják szokásos Normafa köreiket. 
A látvány valóban elszomorító. Bár az összes közútról eltakarították a kidőlt/letört fákat, de az erdő belülről csupa káosz, és fájó seb.




Dr. Gálhidy László, erdőökológus szerint nem szabad az erdőt ennél jobban kitisztítani, mivel:
"A holt fa jót tesz az erdő talaján. Az összetört faanyag nagyarányú ún. „összetermelése” komoly talajsebzéssel járna ezzel szemben, így természetvédelmi szempontból feltétlenül kerülendő.
Elmondható, hogy az évtizedenként, évszázadonként beköszöntő „drámai” történések még stabilabbá, változatosabbá, és az erdei fajok számára lakhatóbbá teszik az erdőt. Ne felejtsük el, hogy sok faj kifejezetten kötődik a korhadó fákhoz, vagy a világosabb erdőbelsőhöz."
Addig is sok idő telik még el. Kérdés, hogy az erdei állatok hogy tudnak majd átvergődni ezen a káoszon például?
 A fákról sok helyen még ott himbálóznak a kisebb-nagyobb letört gallyak, ágak.
 Néhány fa, főleg fenyő - mivel ezeknek nem nem hatol mélyre a gyökere -  tövestől dőlt ki.
 Itt-ott még megmaradt némi jég a lehullott tűlevelek között. Jól látszik a tűlevelek lenyomata.

 Megkezdődött a terület járhatóvá tétele. A gallyakat szépen összegyűjtötték, halomba rakták, a fák sebeit sok helyen egyenesre vágták, néhol kezelték valamilyen anyaggal.

Ma már csak esőcseppek hintáztak a tűlevelek végén.  Nyárra a Normafa erdei remélhetőleg újra kizöldülnek, a sebek lassan eltűnnek. Néhány év múlva alig lesz nyoma a jégtörésnek.

1 megjegyzés: