2014. december 2., kedd

Ónos eső

Állítólag az ónos eső nagy hidegek közeli megenyhülésének a jele. Ugyanis leggyakrabban olyankor fordul elő, amikor a hideg légrétegek közé néhány száz méter magasságban már enyhe levegő nyomul be (nyugat vagy dél felől).
Ilyenkor a felső légrétegekben keletkezett hó a középső, 0 foknál magasabb légrétegben felolvad, majd az alsó fagyos légrétegen keresztültörve nincs ideje megfagyni, túlhűl, és 0 foknál alacsonyabb hőmérsékletű víz keletkezik.


Földet éréskor (vagy egyéb tárgyakra való csapódáskor) válik szilárddá, a halmazállapot változást éppen az ütközés indítja el, és robbanásszerűen lezajlik, sokszor még el sem tud simulni a földön, minden csepp helyén kis dombocska keletkezik.
 Az ónos vagy ólmos eső a magyar nyelv egyik sajátos, ősi kifejezése. Három olyan jelentésük van, amelyek indokolják az ónos/ólmos eső elnevezést. Egyrészt a szín, másrészt a tárgyak fémmel való befuttatása, harmadrészt e fémek nagy fajsúlya. Mindhárom jelentés jól tükröződik az ónos eső, ónos szitálás vagy az ónos idő kifejezésekben.



Forrás: Wikipédia>>

2 megjegyzés: