2014. július 30., szerda

Rab városa - az igazgyöngy a kagylóban


Rab szigetén legkorábban - tudomásunk szerint - az illírek éltek, tőlük foglalták el a rómaiak, Rab néven várost alapítottak a sziget közepén (i.e. 10. sz), mely  előretolt helyőrségként működött a számukra. Mindebből manapság nem sokat venni észre.
A városka főutcája négy román stílusú harangtornyot is érint. A legrégebbi a 11. században épült. Nekem nem sikerült mind a négyet egyetlen képen megjeleníteni, de láttam gyönyörű fotókat,  ahol a sziget és a város jelképeit egyetlen képen ábrázolták. Valószínű ott követtem el a hibát, hogy a város főteréről felfelé vezető lépcsősor tetején balra fordultam, a templomok felé, a jobbra irányt nem tartva olyan izgalmasnak. Aztán valahogy később is mindig kimaradt. Íme a négy torony békatávlatból:

A tornyokba rengeteg lépcsőn - némi kp. ellenében -  fel lehet mászni, valószínű gyönyörű a panoráma, mi valami miatt kihagytuk.
A város épp egy középkori fesztiválra készül(Rabske fjera). Ez egy háromnapos, középkori gyökerekkel rendelkező fesztivál. A sziget visszaröppen a múltba, Rab tele lesz középkori kosztümökbe öltözött alakokkal, és lesz például egy látványos íjászverseny is. Na ezt is kihagytuk. 
Engem elbűvöltek a reneszánsz jellegű ablakok, mintha csak Velencében járnánk, annál is inkább, mivel a reneszánsz idején a sziget a Velencei Köztársasághoz tartozott. Szerencsére azonban ma már nem az olaszokhoz tartoznak az adria-i városok. Azért szerencsére, mert így  az utcák, falvak sokkal rendezettebbek, és az árak is alacsonyabbak valamivel, mintha Olaszországban lennének.
Még a függöny színét is a leanderekhez igazították bizonyára :)





Reggeli város
Az óváros északi részén elhelyezkedő Komrčar park hangos kabócazizegéssel és árnyas fákkal járul hozzá a város hangulatához. Íme néhány különös alakzat.


És ismét a város déli oldala hihetetlen agavékkal, medvetalp kaktusszal borított meredek várfalai.

 

A város kikötője az ACI Marina lánc tagja, amely az ide érkező hajósoknak a minőségi szolgáltatások mellett modern felszereléseket is a rendelkezésükre bocsát. A város eltűnik a jachtrengeteg mögött.

________________________________________________________________________
További bejegyzések:
Kamenjak - a kőrengeteg 

Rab, a meglepetések szigete

5 megjegyzés:

  1. Mindig meglepődök, (nem is tudom kitől örökölted -talán apádtól? Csé gének?) milyen szépen izgalmasan, élvezetesen írsz.Igazán nagyon tetszett minden amit írtál, és amit fényképeztél. Nagyon-nagyon élveztem.

    VálaszTörlés
  2. Az utolsó fotó, akár egy képeslap! Irigykedem rá... :)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Mi idén fogunk menni Rabra úgyhogy most olvasgatok minden ilyesmi történetet véleményt és hihetetlenül tetszik ahogy írsz így is alig várom már hogy induljunk a te történeted után meg pláne :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó utat kívánok! Remélem titeket is úgy elvarázsol majd a sziget, mint minket!

      Törlés