2017. július 18., kedd

Bled, a turistáktól nyüzsgő látványosság

Sziget a tó közepén

A szigeten Živa ószláv szerelem istennő szentélye állt egykoron. Staroslav pap és lánya, a gyönyörű Bogomila őrizték a szentélyt. Történt egy napon, hogy Črtomir, a pogányok fejedelme felkereste a szigetet és amint meglátta Bogomilát, rögvest szerelembe esett. Akár boldogan élhettek volna tovább a szigeten, de a keresztények és a pogányok között harcok törtek ki. Črtomir élete veszélybe került, és Bogomila, hogy megmentse szerelmét, felvette a keresztény hitet, és a szigetre új templomot építettek. Később Črtomir is felvette a kereszténységet és misszionárius lett. 
Az ószláv istentiszteleti szentélyből Szűz Mária születésének szentelt templom lett 745-ben.
A most is látható Mária mennybemenetele templomot 1465-ben építették. Különlegessége a harangtorony, és a lépcsősor. A szigetre a tó jellegzetes csónakjaival lehet átjutni, meglehetősen borsos összegért, így mi csak messziről csodáltuk.
A tó egyébként másfél óra alatt kényelmesen körbesétálható, így a szigetet minden oldalról jól megcsodáltuk.  A nyugati oldala kevésbé beépített, egy helyen  dongaút vezet a tó fölött, remek panorámával: Bled összes nevezetessége látható: A vár, a sziget és a neogótikus stílusban épült Szent Márton templom, a vár tövében.

A vár

A neogótikus  Szent Márton templom

A tó keleti oldalán a településen bábeli zűrzavar uralkodik. A világ minden tájáról érkeznek ide turisták. Rengeteg távol keleti látogató kattintgatta fényképezőgépét, számtalan arab családot láttunk, a nők csadorban, a gyerekek vígan szaladgáltak az utakon. Hallottunk francia, angol, német, magyar  szavakat.

A fagyizó

Ha már itt járunk mindenképpen ki kell próbálni a Cesta svobode és a Ljubljanska cesta sarkán ( A Casino mellett)  álló  fagyizót, mely a környék - de szerintem Európa - legjobb fagyiját árulja.

2 megjegyzés:

  1. De jó volt veled egy picit imádott Szlovéniámban lenni - legalább pár percig!Visszakerestem a postjaidat, képeidet - örömmel olvastam minden sorát.Ha 11-edszer visszamenni már nem is tudok, minden onnan érkező híradásnak örülök.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha hogy tetszett, és visszarepítettelek oda! Szlovéniát most fedezem fel magamnak! Csodás hely!

      Törlés