2017. július 18., kedd

Bohinj templomai

A Bohinj-tó környékének természeti szépségei mellett barátságos templomai is lenyűgöztek. Jellegzetes templomai a középkorban épültek, kívülről jellemzően zöld kövekkel díszítettek, tornyaik szélén szintén jellegzetes a sárga-vörös-zöld festésű mintázat. 

Ribcev Laz: Keresztelő Szent János templom

A templom a Bohinji-tó partján fekszik, közvetlen a Száva kifolyásánál. A folyón egy romantikus kőhíd ível át.

Mint minden templomot a környéken, ezt is kőkerítés veszi körül. Teteje fából készült, gyönyörű zsindelyes tető, mely a környék népi építészetének jellegzetessége.

Román kori és gótikus díszítések is megtalálhatóak a templomban. Sokszor három rétegben festették egymásra a freskókat. A különböző bibliai jelenetek között láthatjuk Káint és Ábelt, és Sárkányölő Szt. Györgyöt is. Érdekesség, hogy Káin vállán egy fehér ördög ül, egy meglehetősen ritka szimbólum.
Falfestményei igen különösek. Angyalai sokszor vámpírfogakkal rendelkeznek, szentjei különös tárgyakat tartanak a kezükben.
 Keresztelő Szent János feje, meglehetősen naturalista stílusban, tálcán kínálva.
Nem messze innen, egy másik templom gyönyörű bejárata:
 A bejárat előtti tér többnyire kerek, krumpli méretű kövekkel van kirakva.

Srednja Vas: Szent Márton templom 

Ez a templom kicsit kilóg a sorból. barokk templom, mely egy kisebb domb tetején épült, meredek hegyoldalon 100 lépcsőfokon lehet feljutni hozzá. 

A templomkertben itt is temető található. A templomot embermagasságú kőfal veszi körül, így a városka nem is látható a templomkertből. Körülöttünk a hegyek és a végtelen béke. Jó lehet itt nyugodni!

Stara Fuzina: Szent Pál templom 

A hegyről lefelé vezető út egyenest a templomhoz visz,  barátságos látvány!

Ukanc és Ribcev Laz között: Cerkev Svetega Duha

Szépen látszik a jellegzetes a sárga-vörös-zöld festésű mintázat.

2 megjegyzés: