2015. január 9., péntek

Tiszavirág ártéri sétaút - télen

Legnagyobb meglepetésemre télen is látogatható a Tiszavirág ártéri sétaút Tiszafüreden. Reggel 6 és este 6 között a Szabics kikötőből átvisznek egy csónakkal a szigetre, és ha vége a sétánknak, csak integetnünk kell, és már vissza is hoznak. Már többször jártam ott, de télen még nem láttam. Viszonylag kevés hó volt, szerencsére ahhoz épp elég, hogy fehér lepel borítsa az utat, valódi téli hangulatot kölcsönözve a tájnak. Persze a kutyának mindenütt ott kell lenni:





A táj régi emlékeket is felidézett, újra visszanéztem a régi képeket. Igyekeztem azonos szögből fotózni, mint egykoron. Néhol sikerült.

A Göbe tavon nyáron csónakázni lehet. Most szép rendben várják a parton a fagyok elmúltát.

Az igazi meglepetés azonban akkor várt rám, amikor a sziget egyik végén elértem a tavat. Illetve annak annyira hűlt helyét, hogy az már fagyott. Télen ugyanis az eredetileg duzzasztott Tisza-tó vizét legalább 1 méterrel leeresztik. Így sok helyen a meder szárazra kerül, illetve az alacsony vízszint miatt hamar befagy, a jég járható lesz. 
Elképesztő látvány fogadott: a jégből facsonkok meredeztek, egész szürreális képet kölcsönözve a tájnak.




Ekkor egy igazán remek szórakozás vette kezdetét. A tuskók megelevenedtek, mindenféle lényekké változtak, kíváncsian meresztették rám hatalmas szemeiket. De minderről majd a következő bejegyzésemben fogok beszámolni...

Hasonló bejegyzések:

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jók ezek a téli képek!
    Állítólag, ha tartósan hideg van, és teljesen befagy az egész tó, szoktak gyalogtúrát szervezni a jegén. Na, arra szeretnék egyszer eljutni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most vasárnap akartam vinni a családot, de reménytelennek tűnik :(. +10 fok van!

      Törlés