2018. június 30., szombat

Séta Kőszeg határában

Sétánkat a Szulejmán kilátó felé indítjuk. Egy meredek kaptatón ostromoljuk a tornyot, kisebb lihegés árán sikerül is bevenni. Az idő nem kedvez a szép kilátásnak, de azért elképzeljük a pompás panorámát. Megpróbáljuk beazonosítani  Kőszeg történelmi belvárosának jellegzetes épületeit.
Helyi legenda szerint a török ostrom idején I. Szulejmán szultán erről a dombról irányította a csatát.
A kilátó 2012-ben épült az 1532-es török csatára emlékére.

Innen a zöld manó jelzésen tovább sétálva  barátságos szőlőhegyen keresztül vezet az út a Kálvária templomhoz, mely több helyen ki is bukkan a fák lombkoronája közül. 

A mai épület helyén 1686-ban fa kereszt állt.
A kereszt mellé pedig Szent Donátnak, a szőlők védőszentjének tiszteletére, kis kápolnát építettek.

Az egykori kereszthez  stációkon át vezetett fel az út. A fülkéket mai állapotukban 1890-ben építették, a szobrokat pedig 20 évvel később helyezték el bennük. 
Az 1700-as években hatalmas pestisjárvány dúlt a környéken. Ekkor emelték a Szentháromság szobrot a város fő terén, valamint egy templom felépítésére is fogadalmat tettek. Az ígéret megtartása azonban sok nehézségbe ütközött. 
A legenda szerint a kőszegiek és a zarándokok kezükben hordták fel a 70.000 téglát a dombtetőre, ahol végül 1734-ben szentelték fel a templomot.
A kápolna mellett épített házban remeték laktak, ők felügyelték a templomot. A ház legnevesebb lakója Weisz Henrik gróf volt, aki a templom képeit festette.


A stációk alján pedig egy földbe vájt pincében 1945 márciusában a  Szent Koronát őrizték, annak 33 éves száműzetése előtt. 
 Innen lesétálhatunk a csónakázótóhoz, vagy visszaballaghatunk a városba, bezárva a körutunkat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése