2015. március 7., szombat

Tavaszi tőzike

A tőzikének több fajtája van: a tavaszi, és a nyári (áprilisban nyílik) tőzike, sőt egyesek szerint létezik a szeptemberben nyíló  őszi tőzike, de ez nem megerősített, hiteles forrásból származó információ. 





Nyári tőzike három virággal a tőkocsány végén. Néha 5-7 virág  is előfordulhat.

A tavaszi tőzike messziről a hóvirághoz megtévesztésig hasonló, tél végén, kora tavasszal nyíló hagymás növény. Nyirkos erdőkben, ligetekben, nedves réteken tömeges.  
Az amarilliszfélék családjába tartozik, akárcsak a hóvirág. Latin neve a  Leucojum verum a görög leuko=fehér szóból ered, a "vere" pedig tavaszt jelent.
tavaszi tőzike bimbók
Éppen kibújó tőzike (balra) és hóvirág (jobbra).
Levele szálas-lándzsás, erőteljes középere van, ezért a tőlevelek elnyújtott „V" betű keresztmetszetűek.  Bókoló virágai a hóvirághoz hasonlóan bólogatnak a tőkocsányok végén, a tőzike esetében előfordul, hogy akár kettő is.
"kétfejű" tavaszi tőzike

Levelei neki is, mint a hóvirágnak tőállásúak és szálasak, de a tőzikénél üde zöld színűek és szélesebbek.   (tőzike balra és hóvirág jobbra).
A virágok viszonylag nagyok, 20-25 mm-esek,  öblösebb lepellevelei vannak,  csontszínűek, a szirmok végét  aranyoszöld-zöldessárga folt díszíti, és a hóvirággal ellentétben nincsenek belső lepellevelei.


Hagymájában mérgező a galamantin tartalma miatt, csakúgy, mint a hóvirág hagymája.
Tavaszi tőzikék a hubertlaki vadászháznál.
Tavaszi tőzikék esőben:
A csáfordi erdőben sokszor láthatjuk kidőlt, korhadó fák előtt díszelegni.





 


A tőzike tájnyelvi elnevezése: kacsabiri, vagy kacsabili. Vajon miért?  Beregben, illetve az erdős vidéken azt tartják, hogy kacsabirit nem szabad a házba vinni, mert akkor nem kel ki a kiskacsa.


Hasonló bejegyzések:
A hóvirágról
Nyári tőzike



2 megjegyzés: