2017. augusztus 19., szombat

Tök nagy múltú pincéi

Egy forró nyári délután a Zsámbék szomszédságában fekvő Tök település felé vettem az utam azzal a szándékkal, hogy megtekintem az 1800-as években épített pincéit. Olvasmányaim szerint szőlőműveléssel már a rómaiak idejében is foglalkoztak az itt élő emberek, de a borkultúra  első igazi felvirágzása a premontrei szerzetesrendhez köthető, akik számára 1220 körül  építettek Zsámbékon a templomot.  A település talán éppen borospincéinek köszönheti, hogy a török időkben nem lett lakatlan, mint számos más falu, hiszen a település lakói a pincékben bújtak el a minden szétdúló török áradat elől. Ennek köszönhetően - számtalan környező településsel ellentétben - szinte teljes egészében megőrizte magyar lakosságát, nem települtek ide svábok, vagy más nemzetiségű népek. 
A Nyakas-hegy mészköveit kezdetben a környék házainak építéséhez használták fel, így alakultak ki az első pincék. Később a Parlament, és a debreceni Nagytemplom kődíszei is ezen kövek felhasználásával készült. 
Tök az  Etyek-Budai borvidékhez tartozik, pincéi valóban hasonlítanak a pátyi pincesoron látott pincékhez, de mégis nagy változatosságot mutatnak mind az építés módjában, mind megjelenésükben. 
A présházak ajtaját hajdan keményfából faragták, zárai és vaspántjai préselt és kovácsolt vas munkák. Jellemzően szögletes vagy félköríves kőkeretes ajtókat alakítottak ki bejáratként,
 Az ajtók vízszintes csíkozása fölé a félköríves részbe sokszor  napsugaras mintázatot véstek. 
Az ajtók két oldalán egy-egy színes kereűt kis ablak biztosítja pince a szellőzését. 
Szellőző nyílás a földbevájt pincék tetején:

Az Aligvárom pincesorának jellegzetes pincéi:  

Kis-sor szépen rendezett pincéi:
Lapos tetejű pincék: jellemzőjük a vaspántokkal megerősített színes bejárati ajtó. A felső kőtábla tanúsága szerint az eklézsia présháza 1875-ben épült.
A lukpincétől kezdve a  lakóház méretűig minden megtalálható:
A Nyakas-hegy lejtőin pedig mai is szépen sorakoznak a főleg fehérborok készítéséhez szükséges szőlősorok: Irsai Olivér,  Chardonnay boraik  Királyleányka, Szürkebarát, stb... A szőlősorok végében pedig helyes kis présházak tornácáról  gyönyörködhetünk a táj békés lankáiban.
A pincesor közepén számomra idegenül festett az elhagyatottnak tűnő Doki sörkert. Inkább keressük fel a Patkó csárdát, vagy a Nyakas pincészetet, melynek borostyánnal befuttatott falai mellett kellemesen elücsöröghetünk a kertben egy kis bort iszogatván, gyönyörködve a szőlőhegy lejtőiben.

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű pincesorok vannak Magyarországon, s öröm ilyen jól összeszedett és szépen illusztrált ismertetőket olvasni!

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom az előttem szolohoz gyönyörű képek és meg is kell ezt néznem élőben.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...