2017. február 10., péntek

Részletek egy franciaországi tanyáról 1.

Lányom úgy érezte, itt az ideje tökélyre fejleszteni francia tudását, és az egyetemi vizsgái abszolválása után januárban egy hónapra egy Touluse melletti kis tanyára költözött. A tanya tulajdonosával a Workaway honlapon ismerkedett meg, ahol egy idősebb  hölgy szállásért és ételért cserébe szerette volna, ha gyerekek és idősek számára szervezett kulturális programok lebonyolításához kaphatna segítséget.
Meg is állapodtak a részletekben, így lányom  a megbeszélt helyen és időben a vasútállomáson találkozott a nénivel, aki bevezette a francia tanyavilág nyugdíjasainak és hátrányos helyzetű gyermekeinek izgalmas és fordulatos életébe.
Az alábbi bejegyzésben a lányom fotóiból készítettem válogatást. 
Az első pár napon kicsit zavarta, hogy Mary egyáltalán nem látja el feladatokkal. Kicsit kertészkedtek,
megetették a macskákat,
napjában kétszer főztek, majd francia módra két óra alatt elfogyasztották étküket, miközben megbeszélték a napi eseményeket.  
Mint kiderült alapvető feladata, hogy aktívan részt vegyen a néni és a közösség életében. Gyakorlatilag társalkodónő szerepet töltött be házigazdája és a hozzá érkező vendégek vonatkozásában. Márpedig valaki mindig érkezett.
Hamarosan pontos információval rendelkezett a környéken lakók szokásairól: tudta, ki az aki régi teherautókat gyűjt és újít fel, ki az, aki naphosszat a lakása csinosításával tölti ki az időt, ki szeret verseket írni, és ki milyen zenét szeret. Megismerte a legkülönfélébb kártyajátékokat, és mindeközben meghallgatta a francia favicceket is.
Az egyik francia szomszéd által gyűjtött kiérdemesült teherautó szivárvány színeiben pompázó rozsdabevonata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése