2016. november 22., kedd

Csodás kőlépcsőkön zuhan alá a Bükkös-patak Dömör-kapunál

A török eredetű "dömör" szó "szűk völgy"-et, "megerősített szorost", "vaskaput" jelent. S valóban. Szentendrétől nem messze, a Dömörkapu buszforduló után egy völgy bejáratánál találjuk magunkat. A völgy legmélyebb pontján csörgedezik a Bükkös-patak, mely épp a bejáratnál számos andezit-bazalt lépcsőn keresztül 7 méter magasból veti magát a mélybe, elbűvölve ezzel a számtalan erre bóklászó gyereket és felnőttet. 
A honfoglalás idején Apor vezér lakhelye volt ez a terület (A Botond mondában ő ostromolta Bizáncot). Akkoriban a patakot még Apor-ügynek hívták (ügy=patak).
A Bükkös-patak a Visegrádi hegység legbővizűbb patakja, a középkorban több vízimalom is működött a patak partján. Abban az időben Malom-patak volt a neve.
Az 1920-60-as években az itt található kemény, fagyálló vulkanikus eredetű andezitet házak, utak építéséhez, folyók medrének szabályozásához bányászták és innen csillékkel, drótkötélpályán szállították Szentendrére. A bányászati műtárgyak nyomai még ma is fellelhetőek a mederben. 
A patak mentén a zöld kereszt jelzés vezet végig egy nagyon romantikus, könnyen járható erdei úton. Azonban az út mentén egy erdészeti magán műút is vezet, melyet előszeretettel használnak a biciklisek. Persze onnan mit sem látni a kis patakot körülvevő táj számtalan apró  szépségéből. 
Egy helyen találtam egy Ikon-kőnek nevezett követ, rajta cirill betűs, szerb nyelvű felirat. Az emlékhely eredete feltehetően az 1690-ben Szentendrére vándorolt szerb ortodox szerzetesekhez köthető és a közelben lévő remete-lak emlékét őrzi. 
A patak folyása néhol lelassul, néha mély árkokat váj a völgybe, az út is többször keresztezi, áradáskor átkelni rajta igazi kihívás lehet. Most a köveken ugrándozva száraz lábbal jutottam át rajta.
Az Öreg-nyílás völgy torkolata után kissé kiszélesedik a patak, kis szigeteket képez, egyszerre két oldalról kerüli a fákat. A tájékoztató tábla szerinte a víz itt még olyan tiszta, hogy a védett kövi csík és kövi rák is megél a vizében.

A Zergevirág forrástól kb. fél óra kényelmes sétával visszajuthatunk a Dömörkapu buszfordulóig, vagy fordulhatunk a Lajos-forrás felé a kék kereszt  jelzésen, ahonnan a zöld háromszögön juthatunk vissza vízeséshez.Kisgyermekekkel, nagymamákkal is simán járható, pár órás kellemes erdei séta!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése