2016. május 2., hétfő

Bél-kő

Miután megmásztuk az Istállós-kő tetejét, jártányi erőnk sem maradt. A nap viszont csodásan sütött, így autóba ültünk, hogy körbejárjuk még egy kicsit a környéket. Bélapátfalva feletti teraszos kőfejtés  látványa már korábban is nagyon vonzott, arrafelé vettük az irányt.

Ez a hatalmas, hegybe vájt seb 7 millió (!) köbméter kitermelt mészkő hiányát mutatja, ez a mennyiség került a bélapátfalvi cementgyárba. Autóval a hegy kb. feléig lehet eljutni, itt egy parkoló fogad, ahol megtekinthetjük a ciszterci apátságot, majd 3 túraútvonal közül is választhatunk.
A Bél-kő tanösvény végigvezet több elhagyott bányaterületen, két kilátóponton. Izgalmasan hangzott a dolog, annál is inkább, mert közben rájöttem, hogy az fb-n Gyárfás Gábor fotói között már rengeteg pompás  képet láttam, amik itt készültek. Mivel az összes lábunkba sűrített erőt  az Istállóskőn hagytuk, így ma már nem vállaltuk be ezt az állítólagos 2,5 órás utat a 875m magas hegytetőre, dacára csodás panoráma ígéretének. Majd holnap!  Ám holnap egy egészen más nap volt... (erről majd egy későbbi bejegyzésben írok).

 A látvány innen:
A hegy lábánál kis horgásztó is áll. A naplementében fürdő hegyet már ennek partjáról néztük, miközben elfogyasztottuk a vacsinkat.


1 megjegyzés: