2020. szeptember 11., péntek

Érdi-magaspart: ahol a Duna tényleg a lábaid alatt hever!

 

Ilyet nem láthatsz és érezhetsz máshol, csak itt, Érden. Persze a Dunára számtalan helyről nyílik csodás panoráma, ráadásul itt csupán 163 méteres magasságból tekinthetünk alá, de az érzés olyan, mintha egyetlen nagyobb ugrással a vízbe érkezhetnénk.  A magaslat peremén állva, egy  függőleges márgás , homokos agyagfal lábainál kanyarog a Dunánk. 

Ezen a délutánon meglepően ragyogó kékre festette a vizet  az égbolt!
Nem csoda, hogy szívesen telepedett meg itt az ember! A területet már több  éve kutatják régészek, nyaranta látni őket, amint a Sánc-hegyen ásott feltárási gödörben gubbasztva gondosan átvizsgálnak minden négyzetcentimétert.  
Forrás: ÉRD Most!- Négyezer éves emlékek

A legelső települést a a bronzkori Nagyrév kultúra emberi létesítették Kr.e. 2200 körül. Valószínűleg nem csak a szép panoráma vonzotta őket, hanem az is, hogy jól védhető pozíciót jelentett a magaslat. Nem véletlen építettek ide földvárat Kr.e. 1800-ban a Vatya-kultúra idején. A sánc közel 300 m hosszú 15 m széles építmény. 
Rekonstrukciós rajz: Földvári Brigitta

A római időkben őrtorony állt itt, hiszen innen messze be lehet látni a tájat. 
A II. világháborúban pedig lövészárkokat ástak, ezek nyomai is felfedezhetőek még a Sánc-hegy egyik nyúlványán. 

A hegy anyaga a Pannon-tó sekélyvízi üledéke, kb 5-6. millió évvel ezelőtt keletkezett agyagból, homokból és márgából áll. Az Ófalu felőli részt már benőtte a növényzet, ezért ott kevésbé figyelhetőek meg az egyes rétegek. A Duna felől azonban a függőleges falon gyakoriak  partomlások és suvadások, melyek következtében megfigyelhetőek a geológiai rétegek. 

Az eróziónak jobban ellenálló meszes márgarétegek védik az alsóbb, puhább agyagos, homokos rétegeket a lepusztulástól. 


A Sánc-hegyen megfigyelhetőek a keleti-pusztai, sztyeppei növényfajok, valamint a hazánkba délről bevándorolt mediterrán növények. Az itteni és egyéb érdi lelőhelyeken fotózott növényképeimből itt található válogatás



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése