2020. szeptember 25., péntek

Szarvasbőgés


Az erdő fái alatt félhomály honol. Az úton néha találkozunk még kifelé igyekvő emberekkel, amúgy néma csend. Esteledik. 

Halkan lépdelek, próbálok egyé válni a fákkal, az úttal. Nehezen megy, a száraz falevelek minden lépésemnél hangosan csörögnek a talpam alatt. Mégis a két csörgés között mintha hallanék valamit. Valamit, amiért jöttem. Megállok, fülelek. Igen, ez az. Még messziről, alig néhány foszlány jut el hozzám, de ez az. 

Bőgnek!

Hamarosan felérek a hegytetőre, a nap lemenőben, kiülök egy tisztásra és várok. 

A völgy mélyéről motozás - hallatszik, ahogy valami, vagy valamik mozgolódnak a fák között. 

Aztán felhangzik a mélyről jövő, messze zengő, határozott búgás. Tele lesz vele a levegő. A hangot visszaveri a szemközti hegyoldal. A másik irányból hamarosan válasz is érkezik. Kis idő múlva egy harmadik is csatlakozik. Zúg az erdőből a szarvasbikák hangja, beleütődve a völgy oldalába visszaverődik, végül pingpongozva elhal. Majd újra érkezik egy a másik irányból, az is visszhangzik néhányszor. E különös koncert órákon keresztül tart, sőt egész éjszaka, mintha soha nem fáradnának el ezek a  hatalmas, pompás állatok.  

Aztán egész besötétedik az erdő, de a hangok nem alszanak, továbbra is itt vannak körülöttem. Lassan álomba szenderülök, szarvasokról álmodom, látom, ahogy harcra készen állnak. Álmomban elveszve kóborolok a fák között, nem találom az utat.  

Feszülten ébredek. A nap első sugarai végigpásztázzák a fák koronáit. A lombok közül  fel-felhangzik a jellegzetes bőgés, sehogy sem akarják abbahagyni!

Ülök a hegy tetején és hallgatom az őszi erdőt. A lombok még alig sárgulnak, a levegő még egész meleg, de valahogy mégis érezni a változást. Talán a bikák teszik, talán a fények, nem tudom. 

Figyelem a tájat és megnyugszom. 


Valami elmúlt és valami jön. Ez az élet rendje. Ezt mondják nekem a szarvasok és a fák.  Nincs más dolgom, mint a múltat elengedni, a jövőt bizakodva várni, és megtenni most azt, amit kell, a legjobb tudásom és szívem szerint. 

Ennyi az élet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése