2020. szeptember 25., péntek

A Pillangós ház - rejtett "virágoskert" a Józsefvárosban

Budapest tele van a századforduló környékén megjelenő  sajátos építészeti stílus, a szecesszió jegyében épült csodás magánbérházakkal és középületekkel.  Némelyek előtt nap, mint nap elhaladunk, másokra a város kevésbé látogatott utcáiban lehet ráakadni. Ezt a különleges házat a Budapest100 eseménysorozat keretein belül kerestük fel fotós társaimmal. 
Már a ház homlokzatán is megtalálható a szecessziót jellemző geometrikus minták ismétlődése, a lágy ívekben végig futó stilizált virágmotívumok, mely hazánkban jellemzően magyaros motívumokat jelent. Nézzünk csak fel a bejárati ajtó feletti erkély aljára, és csodáljuk meg a matyó virágmintával gazdagon díszitett erkély alját!
A kovácsoltvas bejárati kapu íveit megcsodálva a szépen felújított előtérbe jutunk, mely a lépcsőházba vezet  minket. 
A belső udvart a lépcsőház és a lift takarja a szemünk elől, de ezeket megkerülve  igazi csemege vár a nézelődőre. 
A szecessziós stílusra nem jellemzőek sem  az egyenes vonalak, sem a derékszög, az építészeti megoldások során is törekedtek az íves formák kialakítására. Ebben a házban ez különösen ötletesre sikeredett: az égre tekintve egy hatalmas pillangót formáz a az épület. Még szerencse, hogy nem lebbenti meg a szárnyát, különben a maradék vakolat is lehullna a falakról - jegyezte meg egyik társam. 
Valóban az épület belső homlokzata szomorú képet mutat: 
A páholyszerű erkélyek, élénk sárga falak és zöldre festett ablakkeretek összhangját megtörik csupasz téglafalak foltjai. A közös tulajdon átka erre az épületre is rányomta szomorú bélyegét, mint annyi más pesti bérház esetében. A lakók azonban szívesen fogadták a látogatókat, kenyérrel, sütivel kínálták az érdeklődőket és remélik, hogy hamarosan kerül majd pénz a ház többi részének felújítására is. 
A házban lakott Rákosi Jenő (1842-1929) magyar író, újságíró, színházigazgató, lapszerkesztő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia levelező, a Kisfaludy Társaság rendes és a Petőfi Társaság tiszteletbeli tagja.
Az épületet ifj. Nagy István tervezte 1907-ben. Ekkor  már több általa tervezett épület is állt a fővárosban, mint például a Szenes-ház, vagy a Dob-utca 53. sz alatti Schwarz-ház, melyek szintén szecessziós stílusban épültek, míg a később megálmodott erzsébetvárosi, Marek József utca 35. alatti vagy a Krúdy Gyula utca 9. számú ház már nyugati Jugendstil hatásokról árulkodik. (forrás: Magyar Hírlap)
Miután kigyönyörködtük magunkat a lepkében, a felújított lépcsőházban elmerülhettünk a szecesszió apró részleteiben: virágmintás  kovácsoltvas ívekkel díszített korlátba kapaszkodva jutunk fel a 4. emeletre.
Lágy ívű ablakokon tekinthettünk ki a belső udvarra, illetve a szemközti házfalakra. 
A folyosókon valódi és kovácsoltvas virágcsokor fogad minket. Mintha csak egy népmese illusztrációba csöppentünk volna. 
A 4. emeletről egy vékony híd vezet át a szemközti lépcsőházba. A magasság szédítő, de azért nem álltuk meg, és megálltunk bámészkodni, no meg egy csoportképet is lőttünk. 



2 megjegyzés:

  1. Budapest valóban tele van szebbnél szebb házakkal. Nektek is sikerült egy valóban szépet találnotok. Gyönyörűek és látványosak a fotók!

    VálaszTörlés