2016. február 9., kedd

Márai-szurdok és a Nagy Mohos

Budakeszit Csillebérccel összekötő erdőszakasz a Mária-szurdokon vezet keresztül. A szurdok nem túl hosszú, Budakeszi bejáratához közel található a Mária-szikla, egy ősi kegyhely, ahová már évszázadok óta zarándokolnak az emberek.
 A sziklákról ebben a bejegyzésben olvashatsz >>>
A z erdő ezen részén kora tavasszal hatalmas hunyormező található.

Elhaladva a sziklák mellett Csillebérc felé az úton hamarosan már megpillanthatjuk a szurdokvölgyet. Hívják Mária- szurdoknak csakúgy, mint Meteor-szurdoknak.
Néhol 30 m-es sziklafalak között egy keskeny ösvényen vezet az út. 

Nyáron, a lombkorona záródása után, egész nap árnyék borul a szurdokra, télen is csak délidő tájt van esély arra, hogy behatol ide a napsugár.
Ilyenkor, tavasszal, azonban igazi, romantikus táj tárul elénk!A szurdok oldalát szinte teljesen beborítja a borostyán. A mohos sziklafalakról páfrányok, fodorkák lógnak.
A borostyánok közül számtalan hóvirág fehér virága bólogat felénk.

A szurdok klímája hideg, párás, kifejezetten jót tesz légúti betegségben szenvedők számára. Számtalan ritka gombafaj, sziklanövény, moha, páfrány és zuzmó található itt. 
A kanyon mészkő szikláiba egy helyen  sziklába vájt ülőfülke is fellelhető.  
A szurdok alig fél órás kényelmes sétával bejárható. Érdemes azonban felkapaszkodni a szurdok tetején végigfutó útra is. Csodás panoráma tárul szemünk elé, nem is beszélve a hatalmas mohaszőnyegről, mely befedi a tölgyerdő alját! Nem győztem betelni a látvánnyal.



A szurdok végén kiszélesedik az út, és Mára Makk felé vehetjük az irányt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése