2020. május 26., kedd

Lovasberényi Cziráky-kastély

Bár a kastély egyes épületeit a XV. században emelték, mégis Cziráky Antal Mózes (felesége illésházi Illésházy Julianna grófnő), egykori főispán, majd országbíró alakíttatta ki a kastély  mai klasszicista képét az 1800-as évek elején.  Az építész Rieder Jakab volt.  A kastély épületegyüttesének utolsó jelentős átalakítását Ybl Miklós végezte, kinek hagyatékában megtalálhatók a kastély átépítésének tervrajzai. 
A kastély bejáratát két méltóságteljes zord oroszlán kőszobor őrzi.
A timpanonban Cziráky- és  Illésházy-címer.
Az oszlopcsarnok hátfalán egy mitológiai jelenetet ábrázoló fríz - feltehetően - az őszi betakarítás után a bőséges termésért bemutatott hálaáldozatot ábrázolja. 
Az épületbe nem lehetett bejutni, így csak az ablakon próbáltam belesni. De még így is látszott, hogy a falakról omlik a vakolat. Internetes források szerint a belső udvarnak pompás akusztikája van, de erről sajnos szintén nem sikerült személyesen meggyőződni.
A kastély  mellett áll a barokk stílusban épült kápolna. Nyugati homlokzati mezőiben Szent Rókus és Szent Sebestyén szobra kapott helyet, a bejárat felett pedig kagylódíszes fülkében Mária szobrát helyezték el.  A rokokó kifestés 1779-ben készülhetett, gyaníthatóan Dorffmeister István által, aki a kor híres festője volt.


A kastélyhoz egykoron számtalan növénykülönlegességet tartalmazó  angolkert is tartozott.  Például délkelet-európai platánokat, kínai páfrányfenyőt, mocsári ciprusokat, vasfát, fekete diót, és tulipánfát., melyből néhányat magam is megtaláltam még az egykori parkban való bolyongásom során. A pompázatos  kertben sétányok kanyarogtak, természetes forrásból tavat alakított ki. A tómederből kitermelt földből halmozott dombokról mesterséges vízesés futott le. 
A kert ma meglehetősen elvadult állapotban van, nekem így persze talán még jobban tetszett.
Forrás: https://elherdaltorokseg.blog.hu/2018/04/17/cziraky_kastely_es_kapolna_lovasbereny

2 megjegyzés: