2013. március 11., hétfő

Csillagvirág minden mennyiségben

A nyugati csillagvirág a hazai lombos erdők védett kora tavaszi vadvirága.
A Liliomfélék családjának tagja, nemzetségének (Scilla) mintegy 90 fajtája ismert, hazánkban az Erdélyi, Őszi, Nyugati, Ligeti, Balkáni csillagvirág honos.

 Kora tavasszal, melegebb teleken (2016) már február közepén dugja ki fejét az avar alól. 


Márciusra tömegével lepi el az erdők alját. A hajnali harmat csodás hátteret ad a fotóknak.


Sokszor láthatjuk más kora tavaszi virágok társaságában, mint például a hóvirág, vagy az odvas keltike. Az alábbi fotón az odvas keltikék színezik a hátteret.

Ártéri erdők lakója.Évelő, hagymás növény, ritkán fejleszt két keskeny tőlevélnél többet. 
Virágai 6 szirmúak, kék vagy ritkán fehér színűek.Bimbói, mint kis borsószemek szorosan egymáshoz simulnak, mikor kibontakoznak a levelek öleléséből.

Talán akkor a legszebb, amikor a bimbók fürtökben lógnak a már kinyílt virágok mellett. Természetesen ellenállhatatlanul vonzzák a rovarok hadát. Zsong tőlük az egész erdő!
A kertészeti felhasználáson kívül, gyógyászati felhasználása is ismert, a porított hagyma alapanyaga néhány tradicionális köhögés elleni gyógyszernek. Védett, természetvédelmi értéke 2000 Ft. 

Én a Beliczay-szigeten találkoztam velük tömeges mennyiségben. További képek és információk ebben a blogbejegyzésben. 

Forrás: http://novenyhatarozo.info/noveny/nyugati-csillagvirag.html#

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! A fehér színű pedig egy igazi különlegesség! Szeretném megkérdezni hogy a fehér színűt nagy, vetíthető formátumban esetleg megkaphatnám oktatási célból? A Duna-Ipoly Nemzeti Parknál használnánk fel, természetesen a fotó készítőjének nevével.
    Üdv: Évi

    VálaszTörlés