2019. május 23., csütörtök

Virágokkal teli tanösvény a Tétényi-fennsíkon


Májusban mindent beborít az ezüstösen hajladozó árvalányhaj.
A Tétényi-fennsík Budapest határában elterülő igazi különlegességet rejtő kistáj, bár ezt első pillantásra talán észre sem veszi az arra járó. A Memento Park mögötti elterülő sík, füves területen egyre gyakrabban találkozom békésen bóklászó családokkal, futókkal, vagy kutyáikat sétáltató gazdákkal. Szóval sokan járnak arra, a füves pusztán keresztülvezető kis ösvényeken. Felületes szemlélő számára ez csak egy bokrokkal tarkított füves puszta egy fura alakú hidroglóbusszal a közepén. 
Ám ahogy egyre távolabb kerülünk a bejárattól, annál több gyönyörű virág kerül a szemünk elé. Az avatatlan szem először talán  csak azokat veszi észre, ami épp az orra előtt van. A virágzó fűféléket, a jajrózsát, az orgonát, bodzát. 
A sárma apró,  fehér virágai mint földre szállt csillagok világítanak a zöld aljnövényzetből.
Aztán a fű közül csillag alakban kivilágló  fehér virágú sármákat. Vagy tavasszal az egész mezőt ellepő fürtös gyöngyikéket. Lehetetlen nem észrevenni őket!

És akkor már figyel az ember lánya. Egyre jobban meresztgeti a szemét, s  egyre több és több színes virág kerül a látótérbe. Végül aztán nyomozni kezd a tanösvényen bemutatott növények és állatok után. 
Vajon megtalálom a bíboros kosbort? Vagy észreveszem a megbúvó sömörös kosborokat? Vagy áprilisban a lappangó sást? Ahhoz kell ám csak a jó szem! 
Meglátom-e a vörös vércsét körözni a rét fölött? Meghallom-e a tövisszúró gébics énekét? Észreveszem-e az általa a bokrok tüskéire tűzdelt "elraktározott" rovarokat? Összekeverem-e a fűszálakat a rajtuk csücsülő mókás fejű sisakos sáskával? Sikítok-e ha meglátom a piros potrohú pettyes, ámde mégis igen különleges bikapókot? 
Így május táján különlegesen sok virág bontogatja szirmait, érdemes végigsétálni a 3-4 km-es tanösvényen, melyet a  Pilisi Parkerdő épp most újított fel. 
Tömegesen virágzik a hegyi len. Az egyetlen lenféle, amelyik nem védett hazánkban.

Elvirágzott tavaszi hérics  - nevét Adoniszról, a férfiszépség istenéről kapta.  Erősen mérgező, így a legelő állatok kerülik. Gyöktörzsét vizelethajtó, szívnyugtató, koszorúér-tágító hatóanyagai miatt régen nagy mennyiségben gyűjtötték. Innen ered a régi népi elnevezés a „táragy-gyökér”.  Védett, természetvédelmi értéke 2000,-Ft. 
Még nyílik a magas gubóvirág. A háborítatlan sziklagyepeket szereti. 

Fehéres csüdfűnek is számos példánya virít a réteken. Hazánkban ritka, védett faj, eszmei értéke 5000 forint. Idén több helyen is tömegesen találkoztam velük.

Egy monda szerint  Csaba, hun királyfi a katonáit a "Csaba íre" nevű fűvel állította el katonái vérzéseit. 

Borzas vértő - védett, eszmei értéke 5 000 Ft.

Méreggyilok -  A népgyógyászatban kígyómarás ellenszereként alkalmazták. A latin neve is erre utal: vincetoxicum - mérget legyőző. Valójában mérgező növény.



Lila ökörfarkkóró

Magyar szegfű

Sömörös kosbor - nem is olyan könnyű megtalálni. Alig néhány példány virított az ösvény mellett a fűben megbújva. 

Sömörös kosbor

Apácavirág

Kaszanyűg bükköny - vékony, heverő szára akár két méteres távolságra is elkúszhat, áthatolhatatlan dzsungellé gubancolva saját magát és a többi szomszédos növényt

Toronyszál

Hangyabogáncs -  védett faj, eszmei értéke 2000 forint.

Harangvirág

bíboros kosbor - gyökere a állítólag here alakú, ezért a régi rómaiak úgy hitték, növeli a férfiasságot, főzetét szerelmi  ajzószerként használták. Védett, eszmei értéke 10 000 Ft.

A legszebb virágszálam  a réten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése