2019. május 2., csütörtök

Séta a Rába ártéren

Horvátnádaljai Malom utcán gyalogolva zöld rétek mellett visz rá az út a Pinka folyót átívelő hídra. Az Ausztriában eredő folyó itt, a Dobogó-erdő közelében torkollik a Rábába. Mind a Rába, mind a Pinka sebes sodrású folyó, igencsak változó vízhozammal.  A Rába leginkább csak kenuval és kajakkal járható végig, ám az éles kanyarok, gyors áramlatok, vízbe dőlt fák miatt igazi kihívás. 

A folyók árterében változatos növény és állatvilág alakult ki. Számtalan különleges halfaj (mint például a szivárványos pisztráng) él meg a vizekben, az ártéri erdőkben pedig változatos madárvilágra utaló csivitelést hallani. 
A Pinkán áthaladva a Dobogó-erdőben bolyonghatunk.  A hatalmas gyertyán és tölgyfák lombzáródása után  a tavaszi színpompás virágmezőnek csak a nyomait vehetjük észre a félhomályban, ha nagyon figyelünk. A ragadós galaj tapadós szárai között a tavaszi tőzike és a keltikék  leveleit és terméseit fedeztem fel. Itt más virágzó növényre nem leltem. 
Rába holtág
Kiérve az erdőből a Rába egyik kiszáradt holtágához jutunk.  Friss, valószerűtlenül zöld növények sarjadtak mindenfelé a tápanyagban gazdag talajon. 
Telepített erdő előtt sorakozó írisz levelek.
Az ártér jellegzetes erdeje a tölgy-kőris-szil ligeterdő lenne, de az elmúlt évtizedek erdőgazdálkodása miatt itt már csak nyomokban lelhetőek fel ezek a jellemző fafajok. Néha azért bele-belebotlottunk egy hatalmas famatuzsálembe.
A nőszirom és a sás hatalmas telepekben burjánzott, sajnos most még csak a sás virágzott. 
Virágzó sás
A kiszáradt folyómederből kiérve a Dráva kanyarulatai között végeláthatatlan mezőkön bolyongtunk. A mezőn jelenleg leginkább  egész halvány kék színű ibolyát és agárkosbort találtunk. 
agárkosbor
Réti boglárka sárga virágai hajladoztak a szélben, valamint a pitypangok biztosították az édes nektárt a számtalan pillangónak. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése