2022. március 12., szombat

Mocsarak a Sztaravoda-patak mentén

Szentendrén a skanzen háta mögül széles aszfaltút vezet fel egészen a Papp-rétig. Biciklivel kellemesen járható, bár folyamatosan emelkedik, így erőt próbáló lehet. 

Mi azonban gyalog voltunk. Ennek előnye, hogy a patak mentén haladhattunk. 

Pontosabban a széles patakmederben próbáltuk helyettesíteni a vizet, ami egyáltalán nem folydogált most benne. Szorgalmasan kerülgettük a köveket, sodortuk a vastag avarszőnyeget, csobogtunk lelkiismeretesen, de ettől sajnos nem lett nedvesebb a talaj. A madarak azonban már ugyancsak daloltak!

Később azonban egyszer csak megjelent a víz is a folyóban. Ekkor a part mentén haladó ösvényen baktattunk tovább. Így tavaszidőn is nagyon szeretem az erdőt! Ahogy a gallyakon megcsillan a nap fénye, az kirajzolódó ezüstös vonalak előtt hajladozó sárgás kalászú fűfélék és a sötét törzsű fák komorsága izgalmas kontrasztot alkot.  

A patak mentén 3 mocsaras területet is találhatunk. A Risztics-parlag, a Mély-mocsár és az Ilona névre hallgatót.

Mély-mocsár

Risztics-parlag

Ilona-tó

A környékükön állítólag ilyenkor májvirág nyílik, én sajnos egyet sem találtam. A mocsarakhoz azonban még így kiszáradt állapotukban is különös vonzódást éreztem. Jöttünkre őzek riadtak fel, s vágtattak tova, amúgy sehol senki. 

Visszatérve az aszfalt útra élveztük a kora tavaszi napsütés árnyjátékát, és figyeltük a mellettünk egyre gyakrabban elhúzó kerékpárosokat. 

A Papp-réten elfogyasztottuk elemózsiánkat, amíg ücsörögtünk, jól átfújt a szél, így tovább indultunk a Vörös-kő felé. A csúcson sokan ácsorogtak, szerencsére az csúcs alatti sziklán senkinem volt. Ide leereszkedtünk és békésen csodáltuk a kanyargó Dunát. 

Innen visszaereszkedtünk kiindulási pontunkra, ahova meglepően hamar visszaértünk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése