2022. március 26., szombat

Csatangolás Diósjenő környékén

Csupasz, égig érő fák, zörgő avar,  csendesen csordogáló patakok, napsütéses erdő, friss vízű források és elképzelhetetlenül nagy béke és nyugalom. Ilyen volt a börzsönyi rengeteg egy kora tavaszi napsütéses napon.
 Valahogy azt hittük, melegebb lesz, de úgy látszik, a tavasz még várat magára.  

Ilyenkor lehet igazán megcsodálni az erdőt! Csupasz valójukban mutatkoznak a fák. Mezítelen törzsek nyújtózkodnak az ég felé. Vékony gallyaikon vidáman csillan meg a nap fénye. S mégis, valahogy minden tavaszi fényben fürdik. 

Az erdő izgalmas struktúráját az ágak, gallyak rajzolata adja. 

Százéves bükkök, majd göcsörtös tölgyek között haladunk, végül fenyővel elegy erdőben baktatunk. Göcsörtös ágakon kacskaringózik a pillantásunk. 


Aztán a törzsek rajzolta struktúrán pihen meg a tekintetem.
Sok fiatal fácskán még ott zörögnek a tavalyi falevelek. A fák között kékesen lengedező levelgő éles kontrasztot alkot a levelek vakító sárgájával. 


Királykútnál a mocsár már zöldell. 
 

A Mese-patak csendesen csordogáló vízének még pont annyi ereje van, hogy szép rendbe sorakoztassa a medrébe hullt faleveleket. 
Hamarosan ezek is humusszá lesznek, s táplálják majd az új életet. 
Ezüst törzsű bükkösön visz át az utunk. Elemi erővel tör rám a boldogság. Leírhatatlan érzés ezek között a fák között lenni!

S bár az ágak még csupaszok, a hegyek lejtőit még barnán fedi az erdő, 

Panoráma a Kámorról

 az avar közül hóvirágok ezrei törnek elő. Emitt már a keltike is nyitogatja szirmait, amott pedig barkát hoz az a fa! S nicsak! Mi az a rózsaszín amott? Méteres boroszlán bokor hirdeti a tavasz eljövetelét.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése