2013. április 9., kedd

Napsugaras délután

Végre nem esik az eső. Mintha valami furcsa ismeretlen bámulna rám az égből. És  a színek is... Szokatlanul élénkek. Mi lehet ez?
Szinte már el is felejtettem, milyen az, ha az ember nem azért jókedvű, mert az akar lenni, a hideg, az eső, és a hó ellenére, valamint egyéb sorscsapások ellenére. Hirtelen rámtör az elemi, belülről jövő boldogság, és szétárad bennem. (Érzem ma este már nem kell a csokoládé).
Munka után - mivel egyetlen gyerekem sem vár odahaza - célba veszem a Budaörsi Kopárok vonulatait. Eddig általam még fel nem térképezett oldalról közelítem meg a terepet. Kezdetben könnyű sétának tűnik az egész, de tapasztalatom szerint, ezek valódi tüdődombok. Emlékezetem nem csal, egyre meredekebb az út fölfele. Már a főúton valami sárgán csillan a szemembe, mintha a nap épp ide csücsült volna az út szélére.
Ezek bizony héricsek, végre teljes pompájukban!
Szinte ugrándozva megyek tovább. Az utat sűrű tövises bokrok szegélyezik, mögöttük a domb csupasz süvegei. Oda akarok feljutni, de sehol egy ösvény. Aztán meglátom, felkanyarodok. Hm. Valóban ösvény, de valószínű vadállatok járta csapásról van szó, egy idő után csak négykézláb tudom folytatni az utat, a tüskék karmolnak. Átvágom magam két bokron, és megérkezem egy csodaszép tisztásra! Telis-tele világító sárga héricsekkel, kék ibolyácskákkal, és rengeteg őz, és/vagy kecske(?) bogyóval.
Héricsek világítanak a száraz fű között
Meglapulva
Kitör a fészekből

Csodálatosképp a moha is megmarad ezen a napos, száraz területen. (Sajnos nem sikerül olyan szép moha-makrókat készíteni, mint amilyeneket láttam, ha valaki tudja, hogy kell, szóljon)

Feljebb kapaszkodom. Itt már elfogynak a bokrok, szinte teljesen kopár a dombtető. Közben a nap is elbújik a felhők felett.  Esteledik.


Emlék

Kökörcsin daravirággal

Arra gondolok, megvárom a naplementét, de nagyon elbújt nap a felhők mögött, hazaindulok. Nem vállalom be újra a szúrós bokrokon keresztül, inkább a fenyőerdőn át keresek utat.
Búcsúzóul szeretettel küldöm mindenkinek, ezt a szép meleg napsugaras virágot!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése