2024. augusztus 19., hétfő

A Hét tó völgye virágai és a Triglav sziklakertje


Jellemző növénytársulás az Iker-tavaknál: Berki aggófű, enyves aszat és farkasölő sisakvirág.

A Hét tó völgyében tett túránk során egészen elképesztőnek tartottam az ott látott virágmennyiséget és diverzitást. Különösen  2000-2200 méteren, a nagy, sziklás kőtengernél lepődtem meg: egész kis sziklakert húzódik meg a kövek között. Ezért utánaolvastam kicsit, és az elmúlt években itt fotózott növénykéim felhasználásával készítettem ezt a bejegyzést, melyet remélhetőleg a jövőben még ki fogok egészíteni további virágfotókkal. 

A Hét tó völgye kb. 8 km hosszú völgy Bohinj és Trenta között, a Triglav Nemzeti Park központi területén fekszik.

Valójában a Hét tó völgyének védelmével kezdődött meg a Júliai Alpok védetté alakítása. Bár már 1907-ben javasolták a terület védelem alá helyezését, de csak 17 évvel később, 1924-ben nyilvánítottak védetté egy 16 km²-es területet, Triglavi Tóvölgy alpesi természetvédelmi terület néven. 1961-ben 20 km²-re bővítették  a védet terület méretét és átkeresztelték Triglav Nemzeti Park névre. Ezáltal létrejött  Szlovénia első és mindeddig utolsó nemzeti parkja. Majd 1981-ben a park területét kiterjesztették a mai 880 km²-nyi területre.

Miért  oly különleges a Hét tó völgye? 

A tavak völgye mind botanikai, mind geológiai, mind zoológiai szempontból rendkívül változatos, különleges hely, igazi kincs.  Tavait gleccserek vájták, a mészkőhegységben számtalan izgalmas karrmezőt, látványos törmelékfolyásokat, csipkés sziklacsúcsokat figyelhetünk meg. 

Ebben a bejegyzésben az itt fotózott, vagy a jövőben még fotózni remélt növényeket szeretném bemutatni.   Többféle élőhelytípust is megtalálhatunk itt, ezért egyedülálló a fajgazdagság. Sok reliktikum fajjal is találkozhatunk a területen. 

A képek a teljesség igénye nélkül készültek, kirándulás közben.

A lomboserdők szintje


Az 1000 méter alatti erdők Bohinj környékén jellemzően  a bükkösök, illetve bükkel elegy lucosok.
Az illír flóraelem (hazánk is ehhez a területhez tartozik) virágaival találkozhatunk itt: bókoló fogasírral, pufók árvacsalánnal, magyar varfűvel, fekete hunyorral, bükkös kispárlófűvel, hármaslevelű szellőrózsával, enyves zsályával, erdei szélfűvel, gombernyővel, kakicsvirággal,  ujjas sással, nemes májvirággal, nyúlsaláta, pávafarkú salamonpecséttel, erdei madársóskával, hegyi orbáncfűvel, Teleki-virággal. Ezen növények jó része kis hazánk egyes területein is nagy számban nőnek. 

Augusztus  eleje lévén,  számtalan ciklámen virított a fák között. Évek óta itt fotózok a túrából elcsalt időben ciklámeneket, és sosincs időm kiélvezni a fotózás pillanatát. 


A Komarca-fal = szubalpin sziklagyep


Ukancból  a Hét tó völgyébe vezető út eleje ezen a  csaknem függőleges falon vezet fel.  Két éve volt szerencsém felkapaszkodni rajta az Iker-tavakig. Előszeretettel álltam meg a sziklafalak függőkertjei mellett virágbámulást mímelve kifújni magam. 
A hazai bokorerdeinkkel rokon hegyi erdősztyepp vegetáció legszebb kifejlődésű állományai alakultak ki itt.  

Sok helyen fotóztam a hófehér sziklatömbökről bókoló törpe harangvirág kékeslila szirmait. Ezen a szinten csak akor találkozhatunk ezzel a virággal, ha megkapaszkodhat a sziklák repedéseiben. 


Úton az Iker tavakhoz 


1600 méter alatt jellemzően  lucfenyvesben, montán bükkösben kirándulhatunk. Akár a Fekete-tótól (Crno-jezero) akár Planina Blato-tól az Iker-tavakig vezető úton találkozhatunk ezekkel a növényekkel. 

Itt szabadon virágzik a dalmát nőszirom, mellyet gyakran láthatunk hazánkban is  kora nyáron a  kertekben. 


Havasi siskavirág és a sárga tárnics


Mindkét növény gyakori lakója ennek a területnek, augusztusban szép számban virágoznak, bár a sárga tárnics akkor már virágzásának vége felé jár. 
 

Havasi sisakvirág a Planina Dedno Polje előtt. 




Gentiana pannonica - Magyar tárnics



Gentiana asclepiadea - Fecsketárnics


Gentiana verna - Tavaszi tárnics

Egy újabb tárnics: 


A sziklagyepektől a zártabb gyepekig több társulásban előfordul a pompás, narancssárga virágú  alpesi turbánliliom.


Adenostyles glabra - bérclapu


Astrantia carniolica 

Sok helyen tömeges a megjelenése ennek a bájos kis virágnak. A szikrázó napsütésben alig lehet észrevenni a buja növényzetben, és igencsak közel kell hajolni, ha látni akarjuk virágának lehellet finom mintázatát. 


Parnassia palustris- Fehér májvirág


Saxifraga aizoides - Pillás kőtörőfű





Szártalan bábakalács


Láttam még, vagy nagyon szeretnék még itt fotózni: 


A tavak völgye


Zárt és nyílt gyepek, kopár sziklafelszínek, kúszó törmeléklejtők határozzák meg a táj arculatát.  A tavakat keskeny sávban alpesi magaskórós vegetáció övezi. 


Jellemző növénytársulás a karrmezőkön


Aconitum vulparia - farkasölő sisakvirág 

Nagyobb, erőteljesebb növekedésű, mint itthoni rokona.



Allium schoenoprasum - Metélőhagyma


Az Iker-tavakat különösen látványos néhány méter széles  metélőhagyma sáv övezi.



Heracleum sphondylium L. - Közönséges medvetalp


A rózsaszín változat (Heracleum siifolium) szórványos a tó környékén. 

 


Dianthus monspessulanus - rojtos szegfű

A forrásom szerint a Mala Ticarica nyugati tömeléklejtőin fordul elő, én a Ledvicah-tó mellett találtam rá tömegesen, ami pont a Mala Ticarica alatt fekszik. 


 

Leontopodium alpinum - havasi gyopár

A Triglav sziklakertje

A Hét tó völgyének - általunk érintett - utolsó tavát, a Zeleno jezerot is elérve a csupa-szikla rész következett. Távolról végeláthatatlan kősivatagnak tűnt, meg is lepődtünk a csipkés csúcsok tetején egyensúlyozó kecskék/muflonok/zergék láttán. Vajon mit eszegetnek errefelé? 

Aztán ahogy közelebb kerültünk a sziklákhoz, megláttuk: Van itt vegetció bőven! A kövek között számtalan színes virág lapult meg. Számomra meglepő volt ez a burjánzó élet és diverzitás, nem hittem volna, hogy bármi is meg tud kapaszkodni ebben a magasságban ilyen sziklás terepen a zuzmón, mohákon kívül. (2000 - 2200 méter között)

Még ebben a magsságban is találtunk havasi bérclaput.

Soktövisű aszat  


A soktövisű aszat látványa jól illeszkedik a táj vad zordságához.  Minél feljebb mentünk, annál gyakrabban találkoztunk ezzel a növénnyel. 



 


Törpe harangvirág


A  Déli-Alpok jellegzetes  helyi különlegessége a Campanula zoysii. 
A Hét-tó völgyében a társulás csak piciny területeket borít. Az alacsonyabb régióban (~1700m-en) csak a hatalmas, magasról legördülő sziklatömbökön jelenik meg. Sok szép bókoló csoportjával találkoztunk a Zadjna lopa karrmezőtől haladva a Planina Blato felé.  

 

Volt, ahol ilyen szép zöld kötegből bújt elő. 


A sziklakert virágai

De az igazán meglepő ezek a gyönyörű, színes kis növénykék, melyek így lapultak meg a sziklák között:

Szártalan habszegfű rózsaszín virága már messziről látszódtak.


Havasi gyújtoványfű





Havasi pimpó - Potentilla nitida



Papaver alpinum - havasi mák



Befigyel egy nefelejts!


Láttunk még: 

A növények beazonosításához a PlantNet-et és  Bauer Norbert: Betekintés a Hét tó völgy növényvilágába c. tanulmányt használtam.

2024. augusztus 18., vasárnap

Keresztelő Szent János temploma a Bohinji-tó partján

A templom Ribcev Laz-ban található, a tóból kiömlő Száva folyó felett átívelő kőhíd lábánál 1300 előtt épült. Fehér falainak szélét festett geometriai formák díszítik, teteje, mint a legtöbb itteni templomnak, fazsindelyes. Különlegessége a barokk harangtorony, amelyet a 18. században a templom bejáratával egyidőben építettek a templomba.


Ami azonban igazán érdekessé teszi a templomot, azok a belső falfestményei. Egy részük a legrégebbi szlovén freskók közé tartozik,  a 13. században készültek, mintegy 72 szentet és egyéb motívumot festettek meg ebben a nem túl nagy temlomban. 





A rendkívül meglepő ábrázoláskon nem csak a látogatók lepődnek meg, hanem a tudósok is csak találgatásokba tudnak bocsátkozni színek, témák tekintetében. 

Keresztelő Szent János lefejezése


A templomban több jelentet is láthatunk, melyek Keresztelő Szent János lefejezésének egyes mozzanatait elvenítik meg. 
Az egyik freskón például 6 lábujja van  Keresztelő Szent János  egyik lábán. 



Érdekesség a Keresztelő János fából készült feje is, amely 1380-ból származik, s a templomban díszhelyre került. 
 

A fehér ördög


A szentély előtti boltív bal oldalán Ábel mutatja be áldozatát Istennek egy fehér bárány formájában. Míg a jobb oldalon Káin látható két fehér ördög társaságában. 

Az  egyik épp Káin nyakában ül  és egyesek szerint gyilkosságról sugdolózik. Ez a meghökkentő szimbólum mindmáig számtalan találgatásra ad okot a tudósok körében is. Van olyan elképzelés, hogy az idők során lekopott a fekete festék, mások szerint a fehér szín a szlovén népmesékben és mondákban különleges jelentéssel bír. 

Sárkányölő Szent György


Szintén fehér paripán vágtat Szent György, amikor dárdáját a sárkány szívébe szúrja. 

Furcsa ábrázolások


A templomban több helyen is láthatunk angyalokat, melyeknek vámpírszerű fogaik vannak, más férfialakok pedig golyvában szenvednek. 
De a figyelmes szemlélő még számtalan meghökkentő részletet fedezhet fel ezeken a falfestményeken. 




Szent Kristóf


A templom déli homlokzatán több rétegben négy Szent Kristóf  látható, melyek 1300-ban, 1400-ban, 1530-ban, illetve 1894-ben készültek. Szent Kristóf egykor a kocsisok patrónusa volt, ma a sofőröket védi. A középkorban  az emberek azt hitték, hogy ha ránéznek, szerencsés napjuk lesz.



A harangtorony


A templomban található a világ első zenés harangtornya, amely az "Oj, Triglav, moj dom" című dalt játssza. Barokk harangtorony, amely a templom melletti keleti fészerrel együtt a XVIII. században épült bővítésként. Dupla hagymáról, lámpásról, zsindelyes tetőfedésről ismert. Ottjártunkkkor sajnos nem volt látogatható.