2022. augusztus 8., hétfő

Héviz-Egregy Árpád-kori temploma

Nem sok Árpád-korban épült  templom maradt meg a Balaton körül eredeti állapotában. Olyan több is van, melyek a XII., XIII. században épült,  hisz I. István törvényben rendelte el, hogy minden 10 falu építsen egy templomot. De ezek egy része elpusztult, ma már csak romjaikat találhatjuk meg, másokat átépítettek, így régi alapokon, de új formában láthatjuk ma. Van azonban néhány, melyet csaknem eredeti állapotában sikerült megőrizni.  Ilyen a   Héviz-Egregy városrészében álló Szent Magdolna templom

A templomot az országos kék jelzés mentén közelítettem meg a hegy felől. Amint a fák lombkoronája közül előbukkant a nyolcszögű, csürlős sisakú tornya, megszaporáztam lépteimet. Kilépve a fák takarásából nem csalódtam! Ott állt a balatoni lankák egyik magaslatán a  kedves kis templom. A pannon homokkő falak tört fehér színén békésen verődött vissza a reggeli nap meleg  fénye. 
A templom román stílusban épült, feltehetőleg valamikor a XIII. században, eredetileg védőszentje Alexandriai Szent Katalin volt. 
Építése idején feltehetően a falu közepén állhatott, a török időkben azonban a falu teljesen elpusztult. Az újra benépesülő faluban a házakat a domb alsó részén építették, a templomot pedig temetővel vették körül. Innentől a templomot temetőkápolnának használták. 
Többször renoválták, de szerencsére mindig csak a legszükségesebbeket javították, így megmaradt a templom középkori formája. 
A hajó belső terének egyetlen eredeti díszítése az északi és déli falakon látható fülkesor. 
A barokk korban kapta a déli oldalon található ajtót, valamint a külső és belső festéseket is. Ekkor kapta a torony a kőgúlasisakos fedést, mely a korban gyakorta alkalmazott fedési technika volt.  A hajót a szentélytől félköríves diadalív választja el, mely fölött szalagfonatos keretben látható a barokk felújítás időpontja: 1731. A felújítás után újraszentelték, ekkor lett védőszentje Szent Magdolna. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése