2021. augusztus 11., szerda

Balaton északi partja a templomok és kápolnák mentén

(a teljesség igénye nélkül, tervek szerint folyamatosan bővül majd...)


Szentkirályszabadja - Szent István templom

Szent István királyunk az ebben a városban lakó jobbágyoknak speciális kiváltságokat adományozott. Saját földdel rendelkezhettek, ezáltal szabadabbak és módosabbak lehettek, mint más jobbágy társaik. A falu a nevét is ezekről a várjobbágyokról kapta "szent király szabadjai". 

A XIII. században a település egyik dombjára építették a képen látható keletelt, egyhajós, román stílusú Árpád-kori templomot. Későbbiekben gótikus jegyekkel bővítették, majd a török időkben a törökök feldúlták. A reformáció terjedésével a református istentiszteleteket tartottak a templomban, majd az ellenreformáció után a katolikus  hívőknek kellett visszaszolgáltatni a templomot. Ekkor kapta mai formáját, és belső barokkos jegyeit. 

 Balatonalmádi - Erődített Református templom

Még Géza fejedelem idejében, 990 környékén római és árpád-kori romokra épült a Szent Márton templom román stílusban. A régészeti leletek tanúsága szerint temető vette körül. A XIV-XV. században gótikus stílusban építették át. A reformáció és az ellenreformáció idején gyakran cserélt gazdát a templom. A templom körüli falat 1739-ben emelték a reformátusok védelmi célból. 

Tihany - Apáti templomrom

Az 1200-as években az Apáti-hegy lábánál állt az Apáti település, mely sajnos Veszprém török kézre kerülése után (1534) lakosai elmenekültek a folyamatos török zaklatások miatt, az épületek pusztulásnak indultak. Egyetlen fennmaradt épülete az apáti templom. Valószínűleg már a XII. században is állt, más források csak a XIII. századi keletkezését látják megalapozottnak. Román stílusban épült, téglalap alakú, egyenes szentélyzáródású, keletelt templom. Egy izgalmas cikk a templomról régész szemmel
Hasonló templomromok a környéken: Kövesdi templomrom (Aszófő) , Újlaki templomrom (Tihany)

Aszófő, Kövesdi templomrom

Első hiteles említése 1211-ből való. Ekkor a Tihanyi apátság birtoka volt. Más források szerint a román kori kis templom 1260-70 körül épült. 
A homlokzaton látható  lóheresor a jáki  templom  díszítésére hajaz. 

A templomban római kori oltárkövet és cserépmaradányokat találtak. 
A templom egyhajós, keltelt, egyenes szentélyzáródású templom. 
Az északi oldalon sekrestye is csatlakozott a templomhoz. A sekrestyében, illetve a szentélyben falazott oltár alapjai állnak még ma is. 
 1552-ben, a török támadások elől a  falu népe a templomba menekült, azonban a török a templomot ágyúval lőtte, majd felgyújtotta. Kövesd ezután már nem épült újjá. 

Örvényes, temetőkápolna

Az örvényesi malom mellett, a temető szélén áll a román stílusú, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, Árpád-kori templom. Valószínűleg ez a templom is a XIII. században épült.  Tornya nincs, védőszentje Szent Imre. Pusztulása a többi templomhoz hasonlóan a török időkre tehető. 1743-ban újjáépítették, temetőkápolnaként használták.  1890-es években részben lebontották, ám mivel nehezen bontható volt, a munkát félbehagyták. Végül 1991-ben eredeti formájában kiegészítve restaurálták. Jelenleg ravatalozónak használják. 

Balatonakali  - két felekezet temploma egymás mellett

Bár a két templom nem Árpád-kori, s talán jobban illene a képbe a Dörgicsei templomrom,  azért tettem bele ebbe a válogatásba, mert ritkán látni egyetlen téren két templomot, egymás mellett. A Szent Kereszt Felmagasztalása templom 1827-ben épült egy Árpád-kori templom alapjaira. (bal oldali kép). A jobb oldali evangélikus templomot pedig 1890-ben építették. 

Badacsony - Szent Donát kápolna

A kápolna építését 1772-1778 között építették, de 1890-ben lebontották. A mostani neogótikus épület 6 évvel később épült fel, természetesen badacsonyi bazaltból. Oltára carrarai fehér márvány.  

Badacsony - Szent Anna kápolna

A kápolnát 1789-ben kezdte építtetni Szentgyörgyi Horváth Zsigmond földbirtokos, akinek mindkét felesége és két unokája is az Anna nevet kapta. Kézenfekvő volt tehát számára,  a kápolnát is Szent Anna névre felszentelni. Amúgy a fent nevezett földbirtokoshoz fűződik az első Anna-bál megszervezése is. 

Vonyarcvashegy - Szent Mihály halászkápolna

A Szent Mihály hegy tetején álló kápolna helyén a XIII. században kis vár állt, mely azonban az idők során eltűnt a föld színéről. A kápolna építését a legendák szerint 1729-ben 40 halász kezdeményezte, hálából megmenekülésükért. A történet számtalan költőt, írót megihletett már. Íme Szi Árpád verse a történetről.
folyt-köv...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése