2017. november 11., szombat

Mit mesélnek a Soproni házak?

1676-ban Sopron egyik házának pajtájában két fiúcska gesztenyét akart sütni. Alig rakták meg a tüzet, amikor nagy szél kerekedett, besüvített a pajta nyílásain és egy izzó zsarátnokot a a száraz szénára sodort. A pajta lángra lobbant, majd a tűz átterjedt a szomszédos házakra, a templomokban még a harangok is megolvadtak. Egy nap alatt az egész középkori városka leégett. A lakosság - mit tehetett mást - újjáépítette a várost, ami azóta is őrzi akkori barokk hangulatát. 
Girbe-gurba utcáin, kis sikátoraiban andalgás közben szinte visszatérünk a múltba.

Hangulatos terein sok helyen padok várják a megpihenni vágyókat,
kávézók a beszélgetésre szomjazókat és éttermek asztalai azokat, akik a kulináris élvezeteknek akarnak hódolni. 




A Fő tér közepén a pestisjárvány túlélése után Szentháromság szobrot emeltettek. A teret egy bencés templom,  a Tábornok ház, a Városháza, illetve a Vármegye háza szegélyezi.
 A Tűztorony a város jelképe. A cikk elején jelzett tűzvész után teljesen újjáépítették.
1921. december 14-én, a Trianoni Békeszerződés után Sopron város lakossága szavazhatott arról, hogy hova akar tartozni. A szavazás eredményeképp nyerte el Sopron a "leghűségesebb magyar város" címet és ennek emlékére készült a Tűztorony barokkos kapukerete - a Hűségkapu - illetve a  felette elhelyezett szoborcsoport - Hungária maga köré gyűjti a város hűséges lakóit -, mely  Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotása. 
A Tűztoronyból remek kilátás nyílik a városra, illetve a távoli Alpokra is. A torony őrei éjjel-nappal figyelték a várost és jelezték, merről közeledik a tűz, ellenséges katonák, vagy idegen borkereskedők. További feladataik közé tartozott, hogy jelezzék az idő múlását a soproniaknak. 
A második világháború után a német ajkú lakosság nagy részét itt is kitelepítették, mint számtalan más magyar faluban/városban. A városka azonban tele van német feliratokkal, melyeknek csak egy része szolgálja az erre járó német és osztrák turisták kényelmét. 

Forrás:
http://travelo.hu/kozel/2014/01/22/sopron_telen/
http://turizmus.sopron.hu/

6 megjegyzés:

  1. Tetszenek a ff fotók! Szép ez a város.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű képeket készítettél városunkról. Sajnálom, hogy nem futottunk össze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is gondoltam rád! Megnéztem a fotóidat is, és csak akkor mertem kitenni, ha úgy éreztem legalább egy kicsit megközelítik a tieidet.

      Törlés
    2. Nahát. Engem teljesen elvarázsoltak a képeid :) Örülök, hogy így láttad Sopront. Ha legközelebb erre, mindenképp fussunk össze.

      Törlés