2017. június 14., szerda

Élet a Kornyi-tónál

A Káli-medence egykori természetes növénytakaróját a cseres és molyhos-tölgyes erdők jellemezték. A XVIII-XIX. században az itt élő emberek egyre intenzívebb szőlő- mandula- és baracktermesztésbe fogtak a hegyoldalakon, a laposabb területekről pedig a terjeszkedő szántóföldek és legelők szorították ki az erdőket. Ekkoriban a szarvasmarha legeltetés volta a legáltalánosabb gazdálkodási forma. A szürke marha gulya ma is jelentős feladatot lát el a medence gyepterületének természetvédelmi kezelésében.
A Kornyi-tó környéke ma természetvédelmi terület, melyen a Theodóra-tanösvény vezet végig.  Dombjain száraz legelők és cserjések találhatók, sok helyütt találkozhatunk időszakosan működő forrással is, melyek vízhozama a lehullott csapadék mennyiségétől függ.
Épp egy ilyen forrás mellett pillangókat fotóztam, amikor hangos bégetéssel rontott rám a melegtől tikkadt juh- és kecskenyáj. Épp csak annyi időm maradt, hogy elkaptam a kutyám pórázát és pár lépéssel eltávolodva a forrástól figyeltem, ahogy a nyáj a vízbe trappol és szomját oltja. 
A gyepterületek tavasszal virágban gazdag színfoltjai a vidéknek. Található itt tavaszi hérics,  pókbangó, többféle kosbor, és remélhetőleg ősszel kikericset is találni fogok. 
Lila ökörfarkkóró, pókbangó, pacsirtafű,

A Káli-medence sajátos vízrendszere és a kőzettani sajátosságok miatt a Kornyi-tó környékén kisebb-nagyobb vizes élőhelyet is találunk. Letérve az útról a fűzsombékok között átvágva meglepetésszerűen akár bokáig érő vízben találhatjuk magunkat, mely az aljnövényzet takarásában nem látszik. 
Bár a mocsaras területek nyárra sokszor kiszáradnak. mégis jellegzetes vízkedvelő növényeket találhatunk itt. Ilyen például a szibériai nőszirom, sajna én egyetlen szálat sem találtam, helyette azonban a mocsári nőszirom sárgájában gyönyörködhettem. Természetesen a gyékény és a sás kiterjedt állományaival is találkozhatunk.
Található itt számtalan kosborféle: mocsári kosbor, hússzínű ujjaskosbor, vitézkosbor, szúnyoglábú bibircsvirág.  Ezek közül és nem mindegyikkel találkoztam. 
Agárkosbor összes árnyalata:
Sömörös pettyeskosbor meglepetés volt, a héricses réten találtam rá. A mocsári kosborra pedig a rét melletti szomszédos tónál, pár héttel később.  
A Sásdi-legelő is időszakosan vízzel borított legelő, melyről azonban a vízszabályozás következtében árkokkal vezették el a vizet, így a vízzel borított tavaszi időszak is jelentősen lerövidült. Ma egy európai uniós élőhely-helyreállítási pályázat keretében olyan műtárgyakat létesítenek, melyek segítségével megnövelhető a terület talajvízszintje, s remélhetőleg regenerálódnak a vizes élőhelyek.
Az egykori kőfejtő mélyedéseiben kis tavacska búvik meg, mely a térség karsztvízrendszerének vízszintjét mutatja, többnyire még a legforróbb nyáron sem szárad ki, így a vízi állatok ideális élőhelye lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése