2018. augusztus 15., szerda

Hárosi-öböl - a kis sziget meghódítása

Szeretem a Hárosi-öböl hatalmas ártéri fáit. Pár éve áradás után jártam ott, akkor csupa iszap volt az öböl, és a szemközti sziget megközelíthetetlenül csalogatott. 
Most sűrűn borította a talajt a méteresre növő csalán és egyéb kevésbé csípős növény. Rövid nadrágban, csupasz lábbal így nem volt annyira hívogató a séta.
Ám a partra leküzdve magunkat láttam, hogy a Duna alacsony vízállása miatt egy ponton az emberek szépen átsétálnak a térdig érő vízben a szigetre, sőt!
A sziget másik vége akár szárazföldön is megközelíthető.
A környékbeli ifjúság birtokba veszi a szigetet.
Kerékpáros napozó.
A sziget egyébként épp úgy néz ki, mint az öböl szárazföldi oldala, átjárhatatlan buja dzsungelként lepi el az aljnövényzet a (főleg) fűzfák alkotta erdő talaját.  
A sziget M0-hoz közelebbi oldalán átsétálva a térdig érő vízben a partra, megszemléltük a hullámtörő gátat, majd elindultunk a 0-ás hídja felé. 
Őszies hangulatot idéznek már a fák. 
hullámtörő gát
Az ártéren számtalan beton objektum található: gátfal, hídláb, illetve egyéb, el nem képzelhető  céllal emelt egykori építmény. Ezeket igyekeztek graffitivel fedni szorgos kezek. 



2 megjegyzés:

  1. Nagyon hangulatos a partszakasz, és kifejező, turistacsalogatók a fotók! 2014-ben azt írtad, hogy a sziget csak engedéllyel látogatható - ez most már nem így van?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat. Ez nem az a sziget, ami csak engedéllyel látogatható. Kicsit zavar volt az én fejemben is, de a Hárosi-öbölben több sziget is van (4), A Hunyadi-sziget, ezen van egy tanösvény, ami engedéllyel látogatható, hatalmas ősfákkal, fa tetejéig érő vadszőlővel, A Háros-sziget, mely egyáltalán nem látogatható, kikötni is tilos. A Szerelem- sziget, és ez a név nélküli, amire mi átmentünk. Gondolom mindegyiken nagyjából hasonló a flóra. A térképen látszik is, mi a bal alsó sarokban látható szigeten voltunk.

      Törlés