Hercegkút "felvégen" fekszik a Kőporosi pincesor, az "alvégen" pedig a Gombos-hegyi pincesor. Mindkét pincesoron négy szinten, egymás fölött helyezkednek el a földbe vájt pincék. A háromszög alakú bejárat mögötti egy, két, illetve három ágú pincejáratok boltívét zöld fű és vadvirágok borítják. 2002-től a világörökség részét képezik.
A Tokaji Borvidék többi pincéjéhez hasonlóan a járatokat puha riolittufa kőzetbe vájták. Vannak pincék, melyek a településsel egyidősek, egykoron minden lakóházhoz tartozott egy pince.
A pincék ajtaja felett álló évszámok a felújítás évét mutatják, én csak a II. világháború utáni feliratokkal találkoztam, de a tájékoztató tábla szerint a legtöbb pincét a 19. században építették a betelepített sváb családok.
A pincesorok között több helyen is kellemes, árnyas fák között van kialakítva tűzrakó hely.
Ahogy bóklásztam a pincék között egyszer csak megállt mellettem egy régi Simson motorral egy fiatalember, és beinvitált a pincéjébe. Mesélt egy kicsit a borokról, a terveiről. Megbeszéltük, hogy este visszatérünk családostul egy kis borkóstolásra.
Így aztán Füzérről egyenest ide vezetett az utunk. Éhesek, fáradtak és izzadtak voltunk a forró kirándulós nap után, de a férfiak különös izgalommal várták a borkóstolási lehetőséget. Az ifjú gazda valóban ott ült a pincéje bejárata előtt, épp egy másik vendég családdal beszélgetett.
Mi is csatlakoztunk a csevejhez és nagyon kellemes pár órát töltöttünk itt, a padon ücsörögve, végigkóstolva a gazda összes borát - furmintot, hárslevelűt, félédes és édes borokat, aszút. Kikérdeztük a borkészítés történetéről, az aszúkészítés rejtelmeiről, arról, hogy milyen volt gyereknek lenni a pincesorok között. Beszélt a sváb családi múltról, hogyan hurcolták munkatáborba őseit a háború után, és mesélt jövőbeli terveiről. Jó volt hallgatni ezt az élete elején járó céltudatos, reményteljes fiatalembert, tele tervekkel és reményekkel. Sok sikert kívánok neki!Kiderült, hogy milyen összetartó és segítőkész a borász közösség a pincesoron, ennek ellenére mindenkinek magának kell kikísérleteznie és a saját kárán megtanulni a borkészítés titkait, így aztán minden bor egyedi!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése