2024. január 3., szerda

Badacsony - Tűzgyűrű tanösvény

Újévi körtúrát a Kisfaludy-háztól indítottuk, és úgy reméltük, visszafelé be is térünk ide egy Gasztrohegy menüre, ami már tegnap is elkápráztatott minket. 
Előtte azonban végigjártuk a Tűzgyűrű tanösvényt, mely nem csak szép kilátópontokban bővelkedik, hanem elmerülhetünk a Tapolcai-medence térségében 4-3 millió évvel ezelőtt zajló vulkáni működés rejtelmeibe is a remek tájékoztató tábláknak köszönhetően, illetve megtapinthatjuk, megmászhatjuk a vulkáni működés ma is kézzel fogható bizonyítékait: a bazaltoszlopokat és köveket. 

Kora reggeli panoráma a Rózsakő mellől. 

Úton a Páholy-kilátó felé vezető lépcsősoron.

Harangozó-bérc panorámája

Ranolder-keresztet Ranolder János püspök emeltette 1857-ben. 40 bivallyal vontatták fel a hegyre.
Harangozó-bércÍ: állítólag ha a kinyúló kő padot kalapáccsal megütik, olyan hangot ad, mintha óriási harang kondulna meg.

Tördemici kilátóhely

Tördemici kilátóhelyet elhagyva az út a hegy "háta megett" megy, nem a Balatont láthatjuk majd innentől, hanem a Balaton-felvidék felé eső tanúhegyeket, pl Csobánc, Szent György-hegyet. Hamarosan elérjük a Tördemici bazaltbányát. A jól hasadó kövekből útburkolásra alkalmas köveket faragtak. Badacsonyban készítették az ország legtöbb bazaltkockáját. 1964 végén a hazai természetvédelemnek köszönhetően szűnt meg a itt a kőbányászat, majd 1965-ben tájvédelmi körzetté nyilvánították a badacsonyt.

A felhagyott kőfejtőben heverő sárgásbarna vulkáni kőzetek olyanok, mint a megkövült szivacsok. A üregek egykori gázbuborékok helyei. Az ilyen gázbuborékos kitörések gömbszerű kitöréseket produkálnak. Ilyet a hawaii Mauna Ulu kitörése során láthattunk.

Borostyánnal befutott fákkal teli erdő.

Bazaltoszlopok a Bujdosók lépcsője mellett. 


Bujdosók lépcsője mellett több helyen is kisétálhatunk a bazaltoszlopok tetejére.
A lépcső összesen 464 lépcsőfokból áll, pihenői a kuruc kor nevezetes személyeiről, köztük sok nőről nevezték el. Mi lefelé mentünk a lépcsősoron, szédítő volt!

Szent György-hegy látványa a bazaltoszlopok tetejéről.

A földkéreg törésvonalai mentén, kb. 30–50 km mélységből, akár néhány óra vagy nap alatt kőzetolvadék nyomult a felszín felé, amely jelentős kitöréseket generált. A felnyomuló izzó magma és a hideg, víztartalmú kőzetek kölcsönhatása miatt a vulkáni működés heves robbanásos - freatomagmás - kitörésekkel kezdődött, amely eredményeként egy vulkáni törmelékekből álló tufagyűrű alakult ki az egykori Pannon-tóban lerakódott üledékekkel borított ősi felszínen. Ilyen kitörést manapság az óceániai Vanuatu Ambae szigetén láthattunk.

A heves robbanásos kitörést egy csendesebb szakasz követte, mely során a tufagyűrű belsejét bazaltos láva töltötte ki, egy lávatavat hozva létre. 
A Szent György-hegy térségében a vulkáni működés befejeződése után a  víz, szél eróziós munkája vette át a szerepet, amely kifaragta a puhább pannon üledékek csapdájából a kemény bazaltsapkával fedett hegyet.

Kőzsákok, kőtengerek: A felszínre tört bazaltláva gyorsan hűlt ki. A hirtelen hő és térfogatcsökkenés hatására a láva függőleges és vízszintes síkok mentén szilárdult meg. Az így kialakult oszlopokat - kőzsákokat - a szél és a víz formálták, málasztották. A leomlott bazaltoszlopok törmelékéből alakultak ki a kőtengerek, kőfolyások.

A lépcső végénél áll a Rodostó turistaház, mely 1936-ban, magyaros stílusban épült, Rákóczi Ferenc és bujdosó társának emlékére. Falán lévő tábla Rákóczi és társai emlékét őrzi, illetve azok nevei kerültek ide, akik munkásságukkal sokat tettek azért, hogy beszüntessék a Badacsony létét fenyegető robbantásos bazaltkitermelést.

Kő-kapu még álló oszlopai.

Kő-kapu kőtengere. A közelben állt egykoron pálos kolostor. 

A néphagyomány azt tartja, hogy a kolostorban lakó szerzeteseknek adományozott szőlőben termelték először a francia, burgundi eredetű pinot gris, azaz szürkebarát nevű szőlőt, amely bor híressé tette Badacsonyt.

Panoráma a Kisfaludy-kilátóból

forrás: a tanösvény tájékoztató táblái, ileltve akovekmeselnek.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése